Annons

Annons

Annons

Barbro Engman

ledare socialdemokratisk

Barbro Engman
Nu vill Ebba Busch ha "stålskogar av vindkraft"

Krönika: Bostads- och energipolitik

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Vi har inte varit tillräckligt bra på att ge svar på de frågor väljarna har, säger partiledare när de är nya på jobbet eller när partiet rasat i opinionsmätningarna. Betydligt smartare vore att ge sig i kast med de svar väljarna förgäves försökt att få dem att lyssna på.

Ta frågan om marknadshyror. Det vill en bedövande majoritet av väljarna inte ha, vad det än lanseras under för namn. Så har det varit i årtionden, men det är ett svar som inte gillas av alla så istället för att lyssna så återuppväcks samma gamla förslag med jämna mellanrum.

Ekonomen Klas Eklund jämförde en gång hyressättningen med galten Särimner som enligt Nordisk mytologi slaktades varje dag för att därefter bli uppäten. Morgonen efter återuppstod galten igen hel och levande redo att åter bli slaktad.

Annons

På samma sätt slaktar ekonomerna den nuvarande hyressättningen, menar Eklund, ändå återuppstår den varje gång hel och levande. Mycket talar för att hyresgästerna kommer att ledas till slaktbänken igen, trots 50 år av misslyckade försök att slakta det kollektiva förhandlingssystemet.

Annons

Tre vindkraftverk. I valrörelsen talade Ebba Busch (KD) om "stålskogar av vindkraft".

Bild: Johan Nilsson/TT

Om nu inte den nye centerledaren bestämmer sig för att tro på sina egna ord och börja lyssna på väljarna förstås. Det är svårt att hitta någon avreglering som mötts av hejarop, tvärtom har kritiken varit stor men protesterna har klingat ohörda.

Vi behöver höjda hyror lika lite som vi behövde höjda elpriser, dyrare bilprovning eller apotek som saknar medicin, men har gott om schampo och smink. Vinsterna i välfärden är ingen hit det heller men någon genomgripande förändring är inte i sikte trots att väljarna ropar i högan sky över att deras surt förvärvade skattepengar går till riskkapitalbolag.

Ebba Busch däremot tycker att hon inte behöver några fler svar. Vi har fått ett nytt ledarskap som har fått väljarnas förtroende att vända på skutan, säger Ebba Busch så fort tillfälle ges.

Man kan inte annat än förundras över att Ebba Busch kommer undan så lätt trots sin flexibla hållning till sin egen och regeringens politik.

Annons

KD har inte fått något stöd från väljarna som räcker till att vända på en enda skuta. Ebba Busch hänger därför på de andra skepparna i regeringen som inte heller klarar av att varken föra skutan framåt eller vända på den utan att lotsen SD gett klartecken.

Annons

Däremot är Ebba Busch duktig på att vända kappen efter vinden och ge helt nya svar. Näringslivet vill snabba på utbyggnaden av vindkraft och hux flux anser Ebba Busch att vindkraft är lösningen på energikrisen och att det är regeringens linje. Det vill säga samma ”stålskogar av vindkraft” som hon ville sätta stopp för innan valet.

Man kan inte annat än förundras över att Ebba Busch kommer undan så lätt trots sin flexibla hållning till sin egen och regeringens politik.

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan