Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Kan det skötas sämre? Regeringen slarvar med elstödet.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Alla andra länder har klarat det – utom Sverige. Vad? Att fixa ett vettigt elstöd till sina medborgare. Eländet med den sittande regeringens hantering av elstödet är på väg att bli ett så stort haveri att det i alla fall moraliskt och ekonomiskt motsvarar ett kärnkraftshaveri. Ebba Busch kallar sig energiminister, men det står alltmer klart att hon inte borde göra det.

En regering som ger ett direkt inkompetent intryck sjunker i förtroende. Vi bevittnar ett kostsamt haveri och jag är utled på Ebba Busch.

Energiminister och vice statsminister Ebba Busch.

Bild: Janerik Henriksson /TT

Annons

Till att börja med har vi de löften som de fyra högerpartierna levererade under valrörelsen och som förmodligen gav dem valsegern: att utsatta hushåll före jul, till och med från 1 november, skulle få ett högkostnadsskydd för den dyra elen. Det höll inte. Det var inte genomtänkt. Och Ebba Busch vägrar till och med envist och i strid med fakta erkänna att hon ställde ut några löften. Sedan visade det sig att norra Sverige inte skulle få något stöd. Det har verkligen krånglats fram och tillbaka. Och krisande företag väntar fortfarande på besked när situationen kan lätta för dem.

Annons

Men nu visar det sig att regeringen inte ens följt EU:s förordning när det gäller elen. EU beslutade nämligen i september förra året att de överskott – intäkter över ett visst tak - som energibolag kammade in när priserna rusade skulle dras in till staterna och sedan omfördelas till hushållen. Ett överraskande progressivt och klokt beslut från EU.

Detta tycks alla EU-länder utom Sverige ha klarat. När den svenska regeringen inte lyckades ordna detta så innebär det att statskassan – och i slutändan medborgarna – går miste om många miljarder. Det var också fullt möjligt för regeringarna att sätta ett lägre intäktstak än det EU beslutade om, något som exempelvis Nederländerna gjort. Då blir statens intäkter än större och därmed också elstödet.

Det är Dagens Nyheter som nu släppt denna bomb. De citerar experter, jurister och källor inom departementet som samstämmigt uttrycker sin häpnad över hur illa det hela hanterats av den svenska regeringen. Men egentligen har det påpekats redan tidigare, till exempel av LO i ett remissvar i höstas.

Annons

Den rödgröna oppositionen tar nu givetvis chansen att angripa regeringen, vilket den naturligtvis gör rätt i. Vänsterpartiet anmäler rentav regeringen till Konstitutionsutskottet (äntligen en KU-anmälan som verkar riktigt vettig). Under onsdagen kommer riksdagen att debattera energipolitiken och det kan bli riktigt hårda tag.

Annons

Den stora boven i detta är i grunden den europeiska elmarknad där priset även för svenskar sätts efter det högsta elpriset, trots att elproduktionen fortsätter att vara både stor och billig i Sverige. Det är märkligt att den modell som Vänsterpartiet kallar för ”Sverigepriser” inte diskuteras av samtliga partier.

Men för tillfället är det ett uppenbart dåligt fungerande Superdepartement, där Ebba Busch är minister, som hamnar i skottgluggen. ”Regeringens slarv kostar miljarder”, säger en källa inom departementet enligt Dagens Nyheter. På det departementet har man slarvat tidigare, med historien om en reduktionsplikt som i valrörelsen skulle sänkas radikalt och förbilliga bensinen men som sedan inte kan genomföras.

En regering som ger ett direkt inkompetent intryck sjunker i förtroende. Vi bevittnar ett kostsamt haveri och jag är utled på vice statsminister och energiminister Ebba Busch.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan