Ingalill Wester från Norrbo i Grangärdebygden var med när Ostindiefararen Götheborg gjorde sin jungfruresa från Göteborg till Kina och tillbaka 2005-2007. När hon kom till PRO Grangärdebygden för att berätta om resan blev det ett välbesökt och intressant möte. Att klockan drog iväg mycket mer än den brukar på månadsmötena gjorde ingenting. Intresset var på topp hela vägen.
Annons

Ingalill Wester med den stora klippboken från seglingen till Kina. "Den röda med fyra ben" var med på hela resan, men fick inte kallas häst på grund av seglarskrock.
Bild: Privat
Ostindiefararen Götheborg är byggd likadant som ett skepp, med samma namn, som sjönk utanför Göteborg på väg in i hamnen 1745. Skeppsvraket hittades och undersöktes från topp till tå med början 1986. 1995 började man bygga ett nytt likadant skepp, med samma teknik som originalet, med handsydda segel och skinnrep mm mm. 2003 kunde skeppet sjösättas i Göteborgs hamn och ett par år senare var det dags för jungfruresan.
Annons
Skeppet är knappt 60 meter långt och tio meter brett. Den högsta masten sticker upp 47 meter över vattenytan. Med dagens mått mätt är det alltså en liten båt. Besättningen är dock betydligt större än på dagens båtar. Cirka 80 personer jobbade ombord under jungfruresan, ett hårt jobb eftersom nästan allting fick lov att göras för hand
Ingalill hade ingen sjövana, men fick jobb som sjuksköterska ombord. Hon berättade livfullt om tillbud som en axel dragen ur led högt uppe bland rårna, en besättningsman som föll över bord, risken för smittsamma sjukdomar och matförgiftning, soleksem och mycket annat.
Resan gick bland annat via Recife i Brasilien till Kap Horn i Sydafrika, Freemantle i Australien och Djakarta i Indonesien upp till Kina. Tillbaka gick rutten genom Suezkanalen och Medelhavet. Resan tog 20 månader. Besättningarna byttes ut under resans gång. Ingalill mönstrade på i Kapstaden och hennes första tur blev en månad över Indiska Oceanen. En del blev väldigt sjösjuka, men Ingalill klarade sig bra, med något undantag.
Annons
Resan var ett jättelikt PR-jippo för Sverige. Kungafamiljen besökte skeppet och de olika hamnarna flera gånger, liksom politiker och företagsledare. Efter några år i Göteborgs hamn såldes båten till ett internationellt rederi och idag finns hon i Barcelona.
Ingalill visade ett stort antal bilder från resan, både från stora festligheter i hamnarna och från vardagen i hyttan och både på och under däck. Det blev en spännande och lärorik eftermiddag i Nyhammars Folkets Hus.