Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Kröka, jöka och förmaksflimmer

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Hotell Romantik i SVT. Vi behöver prata om det.

Om ni mot förmodan missat det har SVT skickat iväg ett gäng seniora medborgare till hotell i Schweiz där tanken är att de ska hitta kärleken. Ett sorts Paradise hotel för pensionärer helt enkelt.

Det går väl ärligt talat sådär för de flesta. Precis som i Paradise hotel.

Två av deltagarna i Hotell romantik i badet.

Bild: SVT

Det krökas (i måttliga mängder eftersom det här ju är SVT och deltagarna inte längre är 23), det jökas, av allt att döma, men jag kan ha fel, deltagarna antyder dock det, och det pratas om förmaksflimmer.

Annons

Annons

Det är, för att summera det hela, ljuvlig TV.

SVT gör faktiskt briljant relations-TV, när man väl ger sig in i segmentet. Och man gör det på ett sätt som tar människan och hennes känslor på allvar. Det här är inte socialt underhållningsvåld. Det handlar om riktiga människor, med riktiga känslor. Och SVT behandlar det också precis så.

Första dejten är så oerhört ömsint och paren så fint ihop-matchade, även om kärleken inte alltid drabbar deltagarna. Detsamma gäller Gift vid första ögonkastet. Även om det kanske är ett program som mer visar hur oerhört svårt det är med mänskliga relationer och hur komplexa vi är som individer.

I Hotell Romantik tar sig SVT an äldre, kärlek och sexualitet på ett lika varsamt vis. Och många är uppenbart ovana vid det. Vilket ju är knäppt. Men också självklart.

För det finns många fördomar om äldre. Och hur de ska vara. Och vi lever mitt i en ungdomskult där kroppens åldrande är något som motarbetas i industriell skala.

Deltagarna lyfter gång på gång detta med att kroppen åldras och rynkorna kommer, men att man förblir den person man varit och att känslor är känslor, oavsett ålder. Självklart, naturligtvis, men också en viktig påminnelse.

Livet levs så länge det pågår. Vissa är bättre på det där än andra. Vissa har också bättre förutsättningar för det än andra. Men det är länge sedan jag såg något lika livsbejakande som Hotell romantik.

Annons

I en tid där många rader skrivits om äldres ensamhet, isolering och depression gör SVT en insats som visar att det går att hitta kärleken även när livet börjar lida mot sitt slut, eller, när det i alla fall ligger fler år bakom en än framför en.

Annons

Att längtan efter närhet och kärlek inte bara är något som hör ungdomen till. Att man kan vilja dansa på ett skogsrejv fast man fyllt gubbe.

Vad som vecklat ut sig är inte bara ett underhållningsprogram, utan ett samhällsprogram som avhandlar viktiga frågor i ett land med åldrande befolkning.

Men SVT visar också tydligt att alla inte blir vare sig klokare, trevligare eller bättre på att kommunicera bara för att man blivit årsrik.

Jag ska väl vara ärlig och erkänna att mina förväntningar på Hotell romantik var ganska låga. Men vad som vecklat ut sig är inte bara ett underhållningsprogram, utan ett samhällsprogram som avhandlar viktiga frågor i ett land med åldrande befolkning.

Min enda invändning mot programmet är att det är väl heteronormativt. Samtliga deltagare är heterosexuella män och kvinnor. Det är synd, för är de några som behöver mer plats i rampljuset så är det äldre som identifierar sig som hbtqi.

Men i väntan på det steget framåt i svensk tv är Hotell romantik ett viktigt steg bort från den stereotypa bilden och porträtteringen av åldrandet.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan