Annons

Annons

Annons

Mora

Läsartext
De åkte Vasaloppet för 50:onde gången

Detta är en läsartext.

Under söndagen fullföljde tre Vasaloppsveteraner sitt 50:onde år i Vasaloppsspåren. Först till målet i Mora var Bent Galborgen, Rakkestad, Norge efter 9:38:17. Tätt efter Bent kom Lars-Erik Persson, OK Renen, Luleå 9:45:12. Bents bror Arvid Galborgen kom till målet efter 11:14:25 eskorterade av sina två söner.

Bent och Arvid är de första norrmän som finns i skaran av de 56 som gjort 50 lopp eller mer. 70-årige Bent är den yngste som gjort denna bedrift. Förra året åkte 87-årige Sven-Erik Eriksson sitt 50:e lopp och blev den äldste att åka sitt 50:e lopp.

Annons

De tre som i år gjort 50 år i Fäders Spår är Bent Eriksson, Sälens IF, Börje Karlsson, Landsbro och Gösta Lönnelid, Narkens IF.

Och från Mora är det tre personer som kommit upp i hela 60 Vasalopp. Gösta Lönnelid åkte Öppet Spår under måndagen, men fick lov att bryta efter 6 mil. Det var kramp som satte stopp för Gösta att bli först till 61 år i Vasaloppets 9-milaspår. Han kommer säkert att göra fler försök, kanske redan på söndagens Vasalopp.

Annons

Firande av 50 år i Fäders spår för Lars-Erik Persson, Bent och Arvid Galborgen i Mora-Nisses Hus.

Bild: Karl-Erik "Kea" Andersson


Veteranerna är Vasaloppets mest lojala och de allra största ambassadörerna. Vasaloppsveteran blir man när man fullföljt 30 lopp. Endast ett lopp per år räknas ,men det finns de som åker fler 9-mila-lopp samma år. En av dessa är Lars-Erik Persson som i måndags skidade in under portalen i Mora för 76:e gången och troligen ligger han i topp där. I år var det osäkert in i det sista om Lars-Erik skulle kunna komma till start efter att nyligen tagit bort gipset efter en bruten arm.

Olle Viklund, Team SportOllle passerar Eldris och blir nr. 56 av de som gjort mer än 50 år i Vasaloppspåret 90 km.

Bild: Karl-Erik "Kea" Andersson

Anne-Marie Richardsson har gjort 42 lopp och är i topp bland de 18 damer som inför årets lopp. Totalt 1 163 före årets lopp, varav 43 utländska medborgare, så troligtvis är det på söndag fler än 1 200 Vasaloppsveteraner.

Annons

Insänt av Karl-Erik ”KEA” Andersson

Bent Galborgen, Rakkestad, den yngste som fullföljt 50 lopp och förste norrman tillsammans med sin bror Arvid.

Bild: Karl-Erik "Kea" Andersson

Olle Viklund hade dottern Sofia Ollesdotter som kranskulla när han gick i mål.

Bild: Karl-Erik "Kea" Andersson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan