Annons

Annons

Annons

Lennart Götesson

ledare socialdemokratisk

Lennart Götesson
Åtminstone en god effekt blev det av jordbävningen

Krönika: Relationen mellan Turkiet och Grekland

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

En jordbävning förenar, men det kommer inte att räcka i det långa loppet. Det är det antagande som man kan göra efter att relationerna mellan Grekland och Turkiet har förbättrats efter den stora jordbävning som drabbade Turkiet och Syrien.

Grekerna var snabba med att skicka hjälp till det drabbade området. Likadant var det 1999 när Turkiet också drabbades av en svår jordbävning. Då var Grekland också snabbt med att skicka hjälp och relationerna tinades upp för en tid.

Jordbävningar är något som förenar Grekland och Turkiet, men även flera stater vid Medelhavet och i Balkan. Nära nog varje dag skälver marken någonstans även om det oftast inte blir några skador. Men ibland händer det, en jordbävning raserar hus och begraver människor. Alla länder i området vet att när det blir svåra skador måste hjälp fram snabbt.

Annons

Annons

Människorna i dessa länder är också beredda att hjälpa varandra, väl vetande att nästa gång kan det vara deras tur att behöva snabb hjälp. Turkiet och Grekland har under en längre tid haft mycket spända relationer.

Rasmassor från förstörda byggnader i Samandag, södra Turkiet.

Bild: Emrah Gurel / AP Photo

Det har de haft inte minst på grund av Turkiets aggressivitet när det gäller sökande efter gas och olja i Medelhavet och president Erdogans uttalanden om att vissa grekiska öar borde tillhöra Turkiet och att fredsavtalet från 1923 borde rivas upp och gränserna dras om.

Det gick så långt att greker började tala om att ett krig började se ut som något som inte kunde undvikas. Det skedde trots att både Turkiet och Grekland är med i Nato, kan det påminnas om. Grekland rustade också upp försvaret med nya stridsflygplan och nya fregatter. Det var något som Turkiets inte gillade.

Nu hände plötsligt det att Greklands utrikesminister Nikos Dendias kunde resa till Turkiet och omfamnas av Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu och president Recep Tayyip Erdogan pratade i telefon med Greklands premiärminister Kyrikos Misotakis.

Om detta är en bestående förbättring av relationerna mellan Turkiet och Grekland återstår att se, men troligen kommer nog den tidigare retoriken snart igång igen.

Annons

Annons

Om detta är en bestående förbättring av relationerna mellan Turkiet och Grekland återstår att se, men troligen kommer nog den tidigare retoriken snart igång igen. Man ska komma ihåg att turkar gärna besökt Grekland och greker har besökt Turkiet.

De som kallas vanliga människor har till synes oftast haft en annan inställning än den som kommunicerats från högre ort där mycket av retoriken varit till för att tillfredsställa inhemska grupper.

Lennart Götesson.

Bild: Privat.

Lennart Götesson

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan