Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskDalarnas län

Göran Greider
Vi är Asterix och Obelix - prenumerera på Veckans vänster!

Från och med nu går nyhetsbrevet Veckans vänster ut. Vad är det? Ordet nyhetsbrev är inte så upphetsande. Jag har en mailkorg på datorn som svämmar över av allehanda nyhetsbrev – från partier, företag, artister, konspiratörer och gud vet allt - och ofta dränker de sånt som verkligen är viktigt. Jag hinner inte ens rensa ut dem. Men Veckans vänster är något annat.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Annons

Den politiska redaktören på tidningen Arbetarbladet i Gävle, Jenny Wennberg, och jag här på Dala-Demokraten lanserar nu ett nyhetsbrev som kommer varje vecka. I brevet hittar den som prenumererar på det fem, sex av veckans viktigaste texter på våra ledarsidor, av Jenny och av mig och ibland av de krönikörer vi har på våra ledarsidor.

Jenny Wennberg är DD:s läsare bekanta med sedan förut. Hennes texter dyker av och till upp på dessa sidor och många läser dem. Hon är en viktig röst, en personlig röst dessutom, i arbetarrörelsens opinionsbildning. Tillsammans bildar hennes texter och mina både motvallsröster mot ett nyliberalt och högerdominerat Sverige, och röster för en annan värld.

Annons

Vi startar det här nyhetsbrevet i ett läge där borgerlig opinionsbildning i stort sett är helt dominerande i nyhetsflödet. De stora morgontidningarna, DN och Svenskan, öser varje dag på med borgerliga synpunkter på samhället. Ledartexterna som skrivs där blir ofta lästa allra först på morgonen av etermediernas redaktioner, vare sig det handlar om Dagens Eko eller TV4 nyheterna. På så sätt infärgas all etermedia och även alla sociala media av borgerliga tänkesätt. Samtidigt öser näringslivet in massor av pengar i olika marknadsliberala tankesmedjor.

Annons

På kvällstidningsfronten finns förstås fortfarande Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida. Den når många. Men på riksnivå är det den enda publikationen med ett rött anslag.

Men lokalt ute i landet, inte minst i Dalarna, dominerar de borgerliga ledarsidorna nästan totalt. Som det heter i de gamla Asterixalbumen: Är hela Gallien ockuperat? Nej, det finns en by som håller ut och står emot ockupationen/den borgerliga dominansen. Arbetarbladet och Dala-Demokraten är därmed lite som Asterix och Obelix. Någon trolldryck har vi emellertid inte tillgång till, varken Jenny eller jag, men vi står upp för de centrala värden som vänstern och arbetarrörelsen alltid haft och vi gör det varje dag i veckan: Frihet och jämlikhet, kamp mot klasskillnader och för feminism och allt slags grönt tänkande. Vi drar oss heller aldrig för att också kritisera socialdemokraterna och de andra rödgröna partierna när de sviktar, vilket de tyvärr allt som oftast gör.

Annons

Jenny och jag fotograferades nyligen tillsammans för det här nyhetsbrevet. Vi ser rätt sammanbitna ut på fotot. Men varför inte: Vänstern och arbetarrörelsen befinner sig när det gäller opinionsbildning verkligen i ett enormt underläge. Nyliberalismen rullar sedan årtionden över världen.

Den som vill ha en prenumeration på vårt nyhetsbrev kan gå in här nedan och anmäla sig här. Det kostar ingenting. Varje fredag dimper då i din mailkorg detta nyhetsbrev ner där veckans avgörande politiska händelser dryftas.

Annons

Sverige var en gång för inte så länge sen något av ett vänsterland. Idag är det ett högerland. All politik har förskjutits högerut och vi står inte ut med det.

Låt nyhetsbrevet Veckans vänster bli en liten röd flagga i din mailkorg varje fredag.

Här signar du upp dig på att få brevet varje fredag:

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan