Annons

Annons

Annons

Framtidens elförsörjning

Debatt
Lite naivt att tro att företagen är opartiska

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik/inlägg i diskussionen om framtidens elförsörjning.

Det blir för mig lite förvillande ur ett elförsörjningsperspektiv när jag försöker förstå vad Anders Gottberg vill förmedla med artikeln ”Kärnkraft råder inte bot på klimatkrisen”

För mig är elkraft en fundamental och central fråga för ett välfungerande samt välmående samhälle. Jag vet inte vad Anders har för erfarenhet av hur stora internationella företag fungerar då han ställer sig på samma sida som Hitachi Energy, Ovako samt hänvisar till ABB i fråga om sol och vindkraften?  

Annons

Det är illusion och lite naivt att tro att dessa företag är opartiska i frågor som uppenbart har med deras egna affärer och lönsamhet att göra. Aktiebolagslagen stipulerar att ett AB skall gå med vinst.

Annons

"Vi konstaterade då att kablar och stationen kostade mer än vindkraftverken. Vi sade skämtsamt att det är ingen vinkraftspark utan kablar och en station med lite vindtillbehör" skriver "En pensionerad kabelingenjör". På bilden ses vindkraftparken Kriegers Flak.

Bild: Johan Nilsson/TT

Jag kan ta som exempel att när jag för drygt 20 år sedan, i ledande ställning, var inblandad i den första offerten till vindkraftparken Kriegers Flak, södra Östersjön, då offererade vi kablar och vårt systerbolag i Ludvika landstationen. Vi konstaterade då att kablar och stationen kostade mer än vindkraftverken. Vi sade skämtsamt att det är ingen vinkraftspark utan kablar och en station med lite vindtillbehör.

Jag hade tidigare analyserat ett antal vindtabeller och scheman, bland annat yttre stengrunden i Kalmarsund, och kunde konstatera att det sannolikt kommer att bli en förlustaffär för samhället men en vinst för entreprenörerna. Jag tog då upp detta med företagsledningen då jag var orolig att vår inblandning skulle få negativ inverkan, dålig press, för företaget. Svaret blev ”så länge vi tjänar pengar på kabelförsäljningen så kör vi på”.

Om jag skulle gått ut och berättat vad jag personligen tycker om vindkraft när jag jobbade, så skulle inte det varit bra för min karriär om jag säger så!

Så blev det och pengar har vi tjänat! Nu är jag pensionär, men om jag skulle gått ut och berättat vad jag personligen tycker om vindkraft när jag jobbade, så skulle inte det varit bra för min karriär om jag säger så!

Nu är jag inte emot sol och vindkraft som så, men det är inget jag vill se storskaligt i vårt stamnät. Jag har själv solceller om spar en hel del pengar på detta speciellt med rådande elpriser. Ser ut att bli kallt i alla fall tio dagar framöver och då är det bra med solceller för alla som har detta på sina privata fastigheter. Jag håller med Anders i så måtto att alla energikällor har sina problem. Redan för många tusentals år sedan när människan började använda elden så uppstod problem med kolmonoxidförgiftning och risken att elden spred sig och så vidare. Allt handlar i slutändan om att minimera risker för människor djur och natur samt den miljö vi lever i.

Annons

Annons

Som ingenjör är jag van att analysera och bedöma risker samt att planera och förbereda projekt. Givet detta så har jag kommit fram till att kärnkraften behöver byggas ut för allas bästa, miljö, klimat och mänskligheten. Jämfört med till exempel sol och vind som behöver massiv investering i kablar och luftledningar samt motkraft och en massa tillbehör för att kunna driva ström till de platser den behövs.

Kort sagt oroas jag av energifattigdom och vad det ställer till med runt om på klotet. Med Anders idéer är vi på väg mot detta i Sverige också

Inte heller att förglömma balanskraft när det är mörkt och vinden inte blåser. Räknat på 80 år, vilket är kärnkraftens livslängd, så är sol och vind svindyrt. Betänk att medellivslängden är 12-15 år på vind. Man behöver inte förstå Maxwells elektromagnetiska ekvationer för att begripa vad som är miljömässigt och ekonomiskt mest fördelaktigt för ett lands elförsörjning över tid.

Jag delar Anders uppfattning att det finns anledning till oro för framtiden. Dock är min oro att våra beslutsfattare lyssnar för mycket på organisationer, Naturvårdsföreningen, Greenpeace och X-Rebelion med flera, som förespråkar en elkraftförsörjning där större delen skall komma från sol och vindkraft. Det som gör att jag får ont i magen är vetskapen om alla miljoner, mycket barn,  som just nu dör då de eldar med kodynga eller ved i hyddor. Kort sagt oroas jag av energifattigdom och vad det ställer till med runt om på klotet. Med Anders idéer är vi på väg mot detta i Sverige också.

Annons

Mina morföräldrar var småbrukare och arbetare i norra Dalarna och födda runt 1900. Min mormor var duktig i skolan men familjen hade inte resurser till vidare studier så hon sade alltid till oss barn att vi skulle läsa vidare. De var den gamla stammen som sade ”man skall jobba och göra rätt för sig och inte ligga samhället till last”. Jag har lång erfarenhet av elkraftsystem och produktion så mitt sätt att betala tillbaka är att delge min kunskap om vad jag lärt mig under alla år.

Annons

Med en sådan vindkraftpark blir det en omöjlighet för mig att besöka Pilkalampinoppi utsiktstorn eller Hamra nationalpark någon mer gång

Avslutningsvis blir jag mycket beklämd och besviken när jag får information om att Dalavind avser att söka tillstånd för 280 meter höga vindkraftverk i en vindkraftpark i Orsa Finnmark.

Med 280 meter höga vindkraftverk är det frågan om det största vindkraftverken på 15 megawatt. 37 stycken sådana monster med 115 meter långa vingar bedömer jag släpper ut cirka 5 ton mikroplast per år i detta fina område med bland annat Koppången.

De avser att söka tillstånd för dessa monster som med vingspetsen är nästan 400 meter upp i lufthavet. Med en sådan vindkraftpark blir det en omöjlighet för mig att besöka Pilkalampinoppi utsiktstorn eller Hamra nationalpark någon mer gång. Dalavind kommer att slita ned samt gräva sönder hela området.

Politikerna i Orsa har lovat en folkomröstning om frågan och att de skall låta omröstning vara beslutande. Mitt hopp står nu till att nuvarande befolkning i Orsa likt våra förfäder säger ifrån och sätter stopp för vansinnet.

En pensionerad kabelingenjör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan