Cirka 75 personer samlades på Internationella kvinnodagen vid en manifestation för kvinnors rättigheter. Den hölls på Stora torget i Falun.
Situationen i Iran, Afghanistan och andra delar av världen lyftes fram i talen. Moderator var Falu FN-förenings ordförande Annica Ericson.
Sånggruppen Balkankurbits stod för den musikaliska inramningen.

Cirka 75 personer samlades vid manifestationen. Gruppen Kvinnostrejk Falun protesterade mot mäns våld mot kvinnor.
Bild: Björn O. Henriksson
Förutom Falu FN-förening medverkade Amnesty, Svenska Afghanistankommittén, Falu Afrikagrupp, Rädda barnen, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kvinnostrejk Falun och Strömstad akademi, med stöd av S-kvinnor, Centerpartiet, Liberalerna, Falu miljögrupp, SKPF Pensionärerna med flera.
Annons
Annons
Följande uttalande antogs vid manifestationen:
”Varje år kränks miljontals kvinnors grundläggande rättigheter. I fred och krigstid blir kvinnor misshandlade, våldtagna, könsstympade och dödade.
I Iran utlöste polisens mord på Jina Amini en protestvåg som har blivit den största i sitt slag sedan 1979. Anledningen till mordet var att lite av hennes hår syntes under slöjan.
Den iranska regimen slår tillbaka protesterna med våld, gripanden och avrättningar.

Maria Holzmann och Marzia Alizada, Svenska Afghanistankommittén, talade om kränkningar mot kvinnors rättigheter i Afghanistan.
Bild: Björn O. Henriksson
I Afghanistan attackeras och inskränks kvinnors rättigheter till utbildning, arbete och deltagande i samhällslivet alltmer sedan talibanerna tog över makten.
Kvinnor är överrepresenterade bland världens fattigaste människor
Kvinnokonventionen är en av FN:s konventioner om mänskliga rättigheter, och den mest undertecknade efter Barnkonventionen. Kvinnokonventionen är också den konvention där flest länder delvis har reserverat sig. Främst inom området äktenskap och familjeliv, rätt att bestämma över sin kropp, barnafödande, preventivmedel och sexualitet. Flickor undandras rätten att gå i skolan, tvingas till barnäktenskap, utsätts för könsstympning, våld och övergrepp. På dessa områden har utvecklingen i världen gått bakåt de senaste åren, enligt FN.
Annons
Kvinnor är överrepresenterade bland världens fattigaste människor.
Jordens uppvärmning drabbar fattiga länder mest. Ofta drabbas kvinnliga småbrukare med jord som översvämmas av stigande havsnivåer och blir obrukbar. Situationen förvärras ofta av att kvinnor formellt inte äger sin mark på grund av patriarkala strukturer.
Annons
Den svenska regeringens beslut om neddragning av biståndet drabbar miljontals människor på södra halvklotet.

Siv Wegerdal, Amnesty, beskrev att kvinnor försvinner och mördas i Mexiko, och att myndigheterna misslyckas med att utreda morden.
Bild: Björn O. Henriksson
Vi kräver:
- ett slut på mäns våld mot kvinnor
- stopp för hedersrelaterat våld och förtryck
- att myndigheterna står upp för kvinnors rätt till liv och trygghet
- kvinnors rätt till utbildning
- att kvinnor ska ha halva makten, hela lönen och pensionen och jämställt ansvar för hem och barn
Kvinnors liv. Kvinnors frihet. Det kommer vi aldrig att sluta kämpa för".
Sylvia Kjellberg

Monica Lindh, Falu Afrikagrupp, förklarade hur klimatförändringarna drabbar kvinnor på den afrikanska kontinenten.
Bild: Björn O. Henriksson