Replik/inlägg i diskussionen om framtidens elförsörjning.
Hej, pensionerad kabelingenjör.
Även för DalaVind är elkraft en fundamental och central fråga för ett välfungerade och välmående samhälle.
Det har dock hänt en hel del på de tjugo år som du refererar till i din debattartikel. Vindkraftverken har blivit både större och högre men också väldigt mycket effektivare. Ett verk idag producerar tio gånger så mycket som de verk som sattes upp för tjugo år sedan. Utvecklats har också de metoder som används vid tillverkning av vindkraftverkets olika delar men också hur marken förbereds, tekniken som används när de olika delarna sätts samma och möjligheten till återvinning. Tjugo år är lång tid när det gäller all teknikutveckling och det som driver den förutom effektivitet är hållbarhet och återvinning.
Annons
Annons
För att klara de utmaningar vi har framför oss, för att behålla det välmående samhälle de flesta av oss vill ha, kommer vi behöva all fossilfri energiförsörjning. Alla energikällor har dock sina utmaningar och alla påverkar natur och miljö på något sätt. Vindkraft är trots allt det snabbaste och effektivaste energislaget som i kombination med sol och vatten gör nytta, även när det inte blåser. (Cirka 85–90 procent av tiden producerar dock vindkraften el).
Man får så klart tycka vad man vill om vindkraftverk men oavsett vad man tycker är det viktigt att utgå från rätt fakta
På vintern, när det blåser som mest genererar vinden mycket el vilket innebär att vattenkraften kan pausas och under sommaren är solkraft ett utmärkt komplement. Vind, sol och vatten är med andra ord råvaror som tillsammans utgör en balanskraft.
Dagens och framtidens vindkraftverk har en livslängd på minst 30 år. Efter cirka 6 månader har verket tjänat in den energi som det kostade att bygga det. När det gäller mikroplaster så är bildäck och konstgräsplaner de största miljöbovarna. Mängden från vägtrafik uppskattas vara cirka 8000 ton per år. Vindkraftverk släpper också ifrån sig men mängderna är jämförelsevis så låga att vindkraftverk inte ens finns med i Naturvårdverkets senaste utredning gällande mikroplastbovar.
Annons
De 67 vindkraftverk vi ansökt om att få bygga i Orsa och Ljusdal är mycket riktigt 280 meter höga. Det innebär att det är 280 meter till vingens spets när den står rakt upp. Så några 400 meter verk är inte aktuella. Vid Hamra nationalpark har inte några vindkraftverk varit aktuella för vår del. Däremot vid Österberget som ligger sydöst om orten Hamra och Härkämäck närmast Koppången. Inget av dessa områden finns dock med i våra nya ansökningar. Vi fick in många synpunkter och valde därför att stryka dem.
Man får så klart tycka vad man vill om vindkraftverk men oavsett vad man tycker är det viktigt att utgå från rätt fakta.
Niklas Lundaahl
VD DalaVind

Niklas Lundaahl, vd DalaVind.
Bild: Kenneth Westerlund