Annons

Annons

Annons

Malung

Debatt
Ett bra exempel på god och nära vård!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svar på debattartikeln ”Västerdalarna förtjänar en bättre palliativ vård”

Några av de saker som förenar oss partier som ingår i Samling för Dalarna är ambitionen att jobba långsiktigt för att sjukvården i Dalarna ska bli mer jämlik, få en högre kvalité och bli mer tillgänglig för länets alla invånare, oavsett kön, klassbakgrund eller var du bor i länet.

För att kunna uppnå dessa mål krävs att vi har en hållbar ekonomi. Vi behöver ju ha råd att genomföra bra och viktiga satsningar även i framtiden. Under förra mandatperioden tog dåvarande regeringen på sig en mer aktiv roll för att stimulera välfärden, och såg till att Sveriges regioner fick stora ekonomiska tillskott för att hantera pandemin. Men också för att utveckla hälso- och sjukvården i hela Dalarna.

Annons

Annons

Idag är läget ett helt annat. Den moderata finansministern Elisabeth Svantesson verkar antingen inte förstå, eller vilja se det otroligt allvarliga läge som Sveriges regioner befinner sig i. Där de flesta regioner spår om rejäla underskott de närmsta åren. I det svåra ekonomiska läge vi befinner oss i så måste vi ta ansvar för att kunna säkerställa att invånarna i Dalarna även i framtiden får en bra och jämlik sjukvård till hög kvalité.

Det här är en linje som Moderaterna i Dalarna visade stor förståelse för när de höll i rodret, men som man nu verkar ha glömt bort eller förträngt.

Det här är en linje som Moderaterna i Dalarna visade stor förståelse för när de höll i rodret, men som man nu verkar ha glömt bort eller förträngt

Istället för att, som vi föreslår, försöka använda de pengar vi har för att stärka den palliativa vården i Västerdalarna, föreslår Moderaterna att vi ska lägga ut pengar som Region Dalarna inte har i dagsläget. Det kan inte ses som ansvarsfullt av Moderaterna i Dalarna att lova ut pengar som inte finns. I det läge vi nu befinner oss i är det viktigt att utveckla verksamheten och genom att arbeta med de resurser som faktiskt finns.

Den palliativa vården i Västerdalarna är ett bra exempel på detta. Idag sköts verksamheten av sjuksköterskor då det är ambulanssjukvården i Malung-Sälen som i samverkan med den palliativa kliniken på Mora lasarett svarar för vården. Det är att både vara ansvarsfull och driva på en positiv utveckling för Dalarna!

Sofia Jarl (C), regionråd

Sebastian Karlberg (S), regionråd

Sofia Jarl (C) och Sebastian Karlberg (S).

Bild: arkiv

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan