Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Ingen skyller skjutningar på justitieministern längre

Partiernas politik och väljarstöd

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ingen skyller skjutningar på justitieministern längre. Den ministerposten innehas nu av moderaten Gunnar Strömmer. Han har den tack vare att Sverigedemokraterna fått igenom sin politik i regeringsprogrammet Tidöavtalet och därför röstat på Strömmers partiledare som statsminister.

Men det fanns en tid när varje skjutning riktade vissa politikers och vissa mediers strålkastarljus på justitieministern och antydde att denne hade någon sorts ansvar för att skjutningarna förekom. Det skedde trots att den justitieministern och dennes regering genomfört en stor mängd straff- och lagskärpningar.

Men justitieministern var socialdemokrat och hette Morgan Johansson, vilket lockade moderater, sverigedemokrater och kristdemokrater att länka ihop (gäng-)brottsvågens skjutningar med justitieministern, dennes parti och regeringsunderlaget av rödgröna partier.

Annons

Annons

Som opposition gjorde M, SD och KD rätt som försökte koppla en utmärkande brottslighet till den politiska huvudmotståndaren. Instruktionsboken för agerandet kom för 35 år sedan och förklarar varför USA inte haft någon president som hetat Michael Dukakis.

I inledningen av valrörelsen inför valet 1988 ledde Dukakis med 55 procent mot 45 för George H W Bush (den äldre), som var Ronald Reagans vicepresident. Bush och kampanjen för honom hade reklamfilmer som gick ut på att Dukakis som var guvernör i Massachusetts rådde för att en brottsling som hade permission kunde begå ett nytt brott.

Dåvarande S-regeringens finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och justitieminister Morgan Johansson när de tio dagar före valdagen presenterade åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Sambandet mellan brottslingen och Dukakis var långsökt, ungefär som sambandet mellan den lag- och straffskärpande ministern Morgan Johansson (S) och de gängkriminellas skjutningar. Men utmålningen smetade ned Dukakis negativt gällande brottsbekämpning. Ytterligare negativa faktorer gällande Dukakis och hans politik som kampanjen för Bush framhöll gjorde så att Bush (den äldre) vann.

I riksdagsvalet 2022 kopplade också Sverigedemokraterna det höga bensinpriset till Socialdemokraterna. I en reklamfilm på 21 sekunder som gick i många mediekanaler frågade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ståendes framför en bensinpump om det ska kosta 1 300 kronor att tanka en vanlig Volvo. Om man tycker det kan man rösta på Socialdemokraterna. Men vill man ha något annat ska man rösta på Sverigedemokraterna, sa han.

Annons

Hög brottslighet och höga bensin- och dieselpriser kopplades till de regerande Socialdemokraterna av oppositionen, främst Sverigedemokraterna och Moderaterna. Nu har de utgjort regeringspartier och regeringsunderlag i fem månader och väljare har lämnat dem. I Novus mätning för februari som kom 2 mars hamnade Liberalerna och Kristdemokraterna under riksdagens spärr på fyra procent.

Annons

Sverigedemokraterna hade tappat sin uppgång i valet 2022 och var med 17,3 procent nere på sitt stöd i valet 2018. Moderaterna fick visserligen 20,2 procent och därmed mer än sina 19,1 i valet 2022. De enda Tidöpartierna M och SD i riksdagen skulle där bli mindre än Socialdemokraterna på 38,2 procent.

Om det vore val i dag skulle inte lika många som i september rösta på något av de fyra partierna i Tidöavtalet för väljarna har sett att skjutningarna och de höga bränslepriserna har bestått trots att Socialdemokraterna inte är i regeringen. Elstödet har det dessutom inte gått så fort med som M och KD förespeglade i september. Och elstödet har inte heller blivit så omfattande som det utlovades av partierna till höger före valet. Det är alltså inte konstigt att S har fått ett högt väljarstöd.

S och Magdalena Andersson måste för att undvika att det ska tippa över till Tidöpartierna igen driva åsikter och förslag för ekonomisk och social utjämning som skiljer S från Tidöpartierna.

Men opinionssiffror är inte valresultat. Det finns risk att stödet för S försvagas om det politiska och ekonomiska läget ändras. S borde inte som nu inta en låg profil och främst kritisera regeringen och Tidöpartierna, där SD ingår, för att de inte genomför vallöften, gör misstag, är passiva och långsamma. Och att regeringen har en ovilja att göra åtgärder som underlättar för ekonomiskt svaga grupper när det ekonomiska läget har försämrats.

Annons

Magdalena Anderssons underlag för sig som statsminister, med S, MP, V och C, ledde i vissa mätningar veckorna innan valet, likt Dukakis i USAs presidentval 1988. Men det tippade över till fyrklövern SD, M, KD och L, likt i USA 1988 med Bush den äldre. S och Magdalena Andersson måste för att undvika att det ska tippa över till Tidöpartierna igen driva åsikter och förslag för ekonomisk och social utjämning som skiljer S från Tidöpartierna. De senare har ju en politik som inte leder till ekonomisk utjämning utan till ökade ekonomiska skillnader.

Annons

Exakt vilken en sådan S-politik ska vara måste S och partiets medlemmar ta fram. Ett exempel kan vara höjt barnbidrag och högre anslag från staten till kommuner och regioner till äldreomsorg och sjukvård. Och detta kan delvis finansieras med en återinförd värnskatt för de med höga löneinkomster.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan