Annons

Annons

Annons

Barbro Engman

ledare socialdemokratisk

Barbro Engman
Rätt personlighet krävs för att klara hushållsekonomin

Krönika: Regeringens ekonomiska politik

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Eländes elände verkar vara det som vi har att se fram emot, vi är fullständigt marinerade i eländesbeskrivningar.

Regeringen levererar den ena hopplösa framtidsutsikten efter den andra. Vi lever i tuffa tider, det kommer att bli sämre, svensk ekonomi går mot en bister vinter och statsministern tycker att vi ska bita ihop.

Finansministern tycker att vi ska be banken om lättnader. Riksbankschefen tycker att vi ska välja olika affärer och inte acceptera höga priser.

Inga tips ges till de som redan tuggat sönder bettskenan, som kämpar med hyran som inte banken kan göra något åt, de som bor där det bara finns en matbutik och som för länge sedan slutat köpa dyra varor.

I ett krisläge kan man förvänta sig att regeringen bullar upp med åtgärder för att göra livet drägligt för oss. Men regeringsarbetet verkar ha gått i stå.

Annons

Annons

Plånbok och sedlar.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Det syns när man läser statsrådsberedningens förteckning över ”propositioner som är avsedda att lämnas från mitten av januari 2023” till årets slut.

Bland de 101 förslagen finns det inget som ingjuter framtidstro, förutom att man inte ska behöva begära tillstånd för offentlig danstillställning.

Mest på alerten är justitiedepartementet som har en lång lista med förslag på hur straffen ska skärpas, kontrollen öka, missbruk stävjas och direktiv ändras.

Arbetsmarknadsdepartement däremot nöjer sig med ett förslag, stärkt arbetslöshetsförsäkring, därefter är listan tom.

Klimat- och infrastrukturdepartementet, även kallat superdepartementet, lägger förslag på ”sänkta krav i reduktionsplikten för bensin och diesel ”. Något som kan minska utsläppen finns däremot inte med.

Den som är samvetsgrann, har stort tålamod och är bra på att spara kommer att klara sig bättre ekonomiskt. Äventyrliga och nyfikna människor tar mer risker och kommer att få det kärvt.

Hoppet står till landsbygds- och infrastrukturdepartementet som ändå måste ha uppfattat att vi har en bostadskris. Men inte ett enda förslag finns om man inte räknar ”möjligheten till tidsbegränsade bygglov för bostäder förlängs”.

Annons

Själva problemet är ju annars att byggandet störtdyker och antalet bygglovsansökningar minskar.

Annons

Finansdepartementet ligger lågt och förslag som kan underlätta för hushållen är det svårt att hitta, det kan ju komma något i kommande budgetar?

Det återstår kanske att tills vidare förlita sig på Angela Ahola, doktor i psykologi, som deltog i SVT morgonstudion. Hon menar att vår hushållsekonomi hänger på vilken personlighet vi har.

Den som är samvetsgrann, har stort tålamod och är bra på att spara kommer att klara sig bättre ekonomiskt. Äventyrliga och nyfikna människor tar mer risker och kommer att få det kärvt.

Så nu gäller det att ha koll på om man har rätt personlighet så man överlever regeringens ekonomiska politik, annars får man gå i KBT-terapi.

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Krönikör

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan