Annons

Annons

Annons

Insändare
Naturens lagar trumfar politiken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Naturens lagar trumfar politikens lagar årets alla timmar.

Vid förbränning avger biobränslen ungefär lika mycket koldioxid som fossilbränslen. Efter avverkning tar det 60- 100 år för ny skog att växa upp och återta koldioxiden som släppts ut, den så kallade kolåterbetalningstiden.

Naturen förmår inte skilja på koldioxid efter ursprung. Totala mängden koldioxid i atmosfären bestämmer huruvida Parisavtalets klimatmål om maximalt +1,5 grader till 2045 nås.

Annons

Annons

Trafikverkets miljödirektör går ut i media och manar till större reduktionsplikt för att klara klimatmål. Av allt att döma är han ”ute och cyklar”. För att undvika temperatursprång om 25- 30 år måste totala koldioxidhalten minska. Det duger då inte med en kolåterbetalningstid om 50+ år.

Det vore önskvärt att miljödirektören ömmade för klimatet i stället för felstyrande politiska mål

Dessutom importerar Sverige bioenergi för reduktionsplikten. För diesel används palmolja från plantager på arealer av skövlad regnskog och för bensin används etanol från plantager på arealer av skövlad regnskog. Så kallade e-bränslen binder tillvaratagen koldioxid. Det är dock för mycket kort tid eftersom koldioxiden kommer ut i atmosfären igen vid förbränning. Det vore önskvärt att miljödirektören ömmade för klimatet i stället för felstyrande politiska mål. Han borde därför propagera för fordon på grön vätgas (HFCV) och batterielbilar (BEV). Dagens batterier har dock bedrövligt miljöavtryck.

Miljövän

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan