Annons

Annons

Annons

Debatt
Bondelobbyn styr regeringen mer än klimatvetenskapen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När landsbygdsminister Peter Kullgren nyligen intervjuades av Sveriges Radio är det tydligt att vår regering påverkas mycket mer av särintressen än av forskning.

1) Landsbygdsministern vill inte säga något om att vi bör äta mindre kött, men vill att vi äter mer svenskproducerat med skälet att det skulle ge mindre utsläpp än om vi äter importerad mat. ”Det primära tycker jag är att man som konsument, miljömedveten konsument, väljer svenskt så ofta man kan. Det är jätteviktigt.” säger ministern.

Problemet är att det inte stämmer.

Att vi radikalt måste minska konsumtionen av kött- och mjölkprodukter om vi ska klara av klimatkrisen är tydligt om vi lyssnar på vetenskapen.

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Annons

”Skillnaden i klimatpåverkan mellan svensk animalieproduktion och produktionen i de länder vi importerar ifrån är liten, om den ens finns” säger Elin Röös, Sveriges Lantbruksuniversitet, en av Sveriges främsta experter på matens klimatpåverkan, när Sveriges Radio intervjuar henne.

Annons

Att vi ska äta svenskt, snarare än att minska vår animaliekonsumtion, är något som trummats ut i åratal

Att vi ska äta svenskt, snarare än att minska vår animaliekonsumtion, är något som trummats ut i åratal av LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Denna lobbyorganisation har 140 000 medlemmar och är således en stor förening, men representerar ändå en väldigt liten del av befolkningen. Sedan åtminstone 2021 har denna förening hävdat att kor kan kyla klimatet. Det är ett påstående som klimatforskaren Elin Röös skrattar högljutt åt och tillägger ”Nej, det är helt fel för kor släpper ut metan. Punkt slut.”

2) Metan är en ytterst potent växthusgas som bidrar starkt till den klimatkris vi befinner oss i. Någon som strävar efter att följa den den senaste forskningen är svenska Livsmedelsverket. På deras hemsida under ”Miljösmarta matval” är det översta rådet: "Minska på köttportionen och ät mer vegetariskt.” “Genom att äta växtbaserat kan vi minska utsläppen från livsmedel med över 70 procent”, säger klimatforskaren Fredrik Hedenus, Chalmers.

Men ska vi acceptera att de använder rena lögner och ovetenskapliga påståenden i sin reklam och i sitt lobbyarbete?

Annons

3) LRF representerar många kött- och mjölkbönder i Sverige. Därför är det knappast märkligt att de försvarar dessa bönders intressen. Men ska vi acceptera att de använder rena lögner och ovetenskapliga påståenden i sin reklam och i sitt lobbyarbete? Ännu allvarligare är att regeringar, både till vänster och höger, går deras ärenden och slår dövörat till forskningen.

Annons

Att vi radikalt måste minska konsumtionen av kött- och mjölkprodukter om vi ska klara av klimatkrisen är tydligt om vi lyssnar på vetenskapen.

Regering och riksdag skulle till exempel kunna hjälpa oss konsumenter i detta genom att göra det dyrare med det som är klimatfarligt och billigare att köpa det som är mindre skadligt för klimatet. På kommunal och regional nivå kan man exempelvis göra mycket genom offentlig upphandling genom att inhandla mer av växtbaserad mat.

Ett samhälle som är byggt på vetenskap snarare än särintressen är ett säkrare samhälle.

Martin Smedjeback, Västerås

Martin Smedjeback.

Bild: Hannah Bratt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan