Annons

Annons

Annons

Debatt
Sveriges välfärd står inför ett stålbad

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommuner och regioner som precis tagit sig igenom en svår pandemi - drabbas nu med full kraft av inflation och kostnadsökningar.

17 av 21 regioner väntas gå med ekonomiskt underskott i år. Situationen i Region Dalarna kan illustrera hur tufft läget är.

Regeringen och SD sitter still och vill inte prata om det stålbad som snart kommer att drabba vanligt folk i hela landet.

2022 gjorde vi ett plusresultat på över 600 miljoner kronor, men i år räknar regionen med stora underskott om inte kraftiga besparingar görs.

Avesta kommun är ett annat exempel där man gick med överskott 2022 men kommer gå med underskott i år.

Konsekvenserna har vi sett förut;

Annons

- Kraftiga nedskärningar i vården, skolan, äldreomsorgen och socialtjänsten.

Annons

- Uppsägningar, kapade timmar och sämre arbetsvillkor.

- Större barngrupper, längre köer i vården och fler äldre per undersköterska i hemtjänsten.

För vi socialdemokrater vill ha en välfärd som går att lita på, också i ekonomiskt oroliga tider. Det är inte mer än rätt

Men regeringen och SD sitter still och vill inte prata om det stålbad som snart kommer att drabba vanligt folk i hela landet.

Deras enskilt största budgetsatsning i år är en skattesänkning för höginkomsttagare som kostar staten 13 miljarder kronor. Statsbidragen till kommuner och regioner är däremot långt ifrån tillräckliga.

Civilminister Erik Slottner (KD) menar rent av att det är bra med ett högt tryck på effektiviseringar och besparingar i välfärden. Han anser att kommuner och regioner behöver effektivisera ännu hårdare.

Det är tondövt. Välfärden har inte överkonsumerat, tvärtom. Vården, skolan och omsorgen har varit på bristningsgränsen under hela pandemin. Slottner är varmt välkommen besöka en medicinavdelning – det är inte någon lyxtillvaro. Han får också gärna besöka en förskola för att se vem i personalen som inte behövs för att ta hand om våra barn. Han kan ockås ta ett nattpass på ett särskilt boende och sedan berätta för kommunerna hur undersköterskorna skulle kunna hjälpa ännu fler äldre under sitt pass.

Annons

Vi Socialdemokrater hade hanterat den ekonomiska krisen annorlunda. Istället för att sänka skatten för de rikaste ville vi se dubbelt så höga generella statsbidrag till kommunsektorn, jämfört med regeringen och SD. Vi föreslår också satsningar som skulle leda till att Sverige får fler vårdplatser och bättre arbetsförhållanden för personalen. För vi socialdemokrater vill ha en välfärd som går att lita på, också i ekonomiskt oroliga tider. Det är inte mer än rätt.

Annons

Mikael Damberg (S), finanspolitisk talesperson

Lars Isacsson (S), riksdagsledamot

Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande

Mikael Damberg (S).

Bild: TT

Elin Norén (S).

Bild: Felicia Askbrink

Lars Isacsson (S).

Bild: Mikael Eriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan