Annons

Annons

Annons

Lennart Götesson

ledare socialdemokratisk

Lennart Götesson
Mitsotakis vinner i Grekland, alltså sittande regeringspartiet

Parlamentsvalet i Grekland

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

”- Det blir Mitsotakis som vinner, alltså det sittande regeringspartiet konservativa Nea Demokratia” (ND, Ny Demokrati). Det är två unga valarbetare som är ense om utgången av det grekiska valet söndagen den 21 maj. Naturligtvis hoppas de på det egna partiet. Men de tror inte att det kommer att hända.

Valaffisch i Grekland för det borgerliga partiet Ny Demokrati.

Bild: Lennart Götesson

Valrörelsen var svår att hitta på semesterön Rhodos. Inga affischer. Inga tal, men till slut dök det upp två bemannade valstugor lördagen den 13 maj. Vid båda stugorna var det påfallande unga valarbetare. Det kommunistiska KKE hade också fått upp några affischer på en ställning som klätts i rött.

Annons

Annons

Ett stort parti syns inte alls till på torget och det är det förra regeringspartiet  vänsterorienterade Syriza. Opinionssiffrorna har gått lite upp och ner för de större partierna. Men hela tiden har Nea Demokratia, lett av premiärminister Kyriakos Mitsotakis, varit i ledningen. Hur stor ledningen har varit beror lite på vem som gjort undersökningen, men någonstans mellan tre och sjuprocentenheter har Ny Demokratis ledning varit.

Väljare i Grekland framför valstuga för socialdemokratiska partiet Pasok.

Bild: Lennart Götesson

Syriza är det parti som skuggat Ny Demokrati i opinionsmätningarna och sedan har det  på 1980- och 1990-talen stora partiet socialdemokratiska PASOK kommit trea. Den stora frågan i Grekland är om ett parti ensamt ska få majoriteten i parlamentet. Valsystemet gör att det största partiet får 50 mandat extra, men partiet måste ändå nå över 150 mandat och det är inte säkert att det kommer att gå.

Frågan är då vem som ska ta i hand med vem? Det troddes allmänt att den svåra tågolyckan den 28 februari där 57 resenärer avled och ett stort antal skadades skulle ställa till det för regeringspartiet. Det har varit otaliga demonstrationer och protester där  tiotusentals människor gått ut på gatorna och då inte minst i de stora städerna Athen och Thessaloniki.

Annons

Valaffisch i Grekland för det kommunistiska partiet KKE.

Bild: Lennart Götesson

Annons

Men Ny Demokrati har lyckats hålla undan i opinionen och det är möjligt att det hjälpte något att den ansvarige ministern avgick omedelbart efter olyckan. Valet lär dock bli en rysare även om valrörelsen i stora delar av Grekland verkar ha gått lite grann på tomgång.

Lennart Götesson. Foto: Privat.

Lennart Götesson

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan