Annons

Annons

Annons

Borlänge

Insändare
Du på elsparkcykeln – Börja visa hänsyn

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nu är mitt tålamod slut. Sedan elsparkcykeln kom till stan har min synskadade man svårt att ta sig fram på stadens cykelvägar. Elsparkcyklar i all ära men ni som använder dem måste börja visa hänsyn.

Tänk er när en synskadad är ute på promenad och plötsligt står det en elsparkcykel felaktigt parkerad, ett hinder som normalt inte brukar vara där. Han dyker i marken för att elsparkcykeln står i vägen eller ligger slängd tvärs över trottoaren. Mannen slår sig väldigt illa. Om ni åker förbi honom i hög fart så blir han rädd för att han inte såg er. Min man vågar inte ge sig iväg på egen hand längre.

Felparkerad.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Annons

Ni som använder dessa elsparkcyklar, snälla, tänk er för var ni parkerar dem. Sakta ner när ni ser någon med en vit käpp och uppmärksamma dem på att ni närmar er. Ett sätt kan ju vara att ni kliver av sparkcykeln och leder sparkcykeln förbi den synskadade. Försök att sätta er in i situationen om ni själva inte skulle se. Jag har själv provat att vara blind för en dag under en utbildning, det var fruktansvärt. Tänk er då de som lever med det varje dag.

"De ligger slängda lite varstans och folk struntar helt enkelt i andra människor och visar ingen som helst hänsyn", skriver Ann-Christin Eriksson.

Bild: Eric Salomonsson

Nu finns det en hel del lagar och regler att följa som till och med ger böter om de inte följs. Till exempel från och med den 1 september 2022 är det inte längre tillåtet att parkera sparkcykeln på gång- och cykelbanor eller att köra på gångbanor och trottoarer. De nya reglerna från Transportstyrelsen ska förbättra framkomligheten, trafiksäkerheten och skapa trygghet för alla de som rör sig på gångbanorna.

"Sakta ner när ni ser någon med en vit käpp och uppmärksamma dem på att ni närmar er", vädjar skribenten.

Bild: Nina Blazevic

Än har jag inte sett någon följa dessa lagar. Cyklar ligger slängda lite varstans och folk struntar helt enkelt i andra människor och visar ingen som helst hänsyn. Här följer ett tips från transportstyrelsen.

Annons

Så viktigt att tänka på när du använder elsparkcykel:

Annons

Kör försiktigt när du passerar medtrafikanter. Sänk hastigheten och håll avståndet.

Anpassa hastigheten efter förhållanden på platsen, exempelvis vilka medtrafikanter du har, kurvor, underlag och sikt.

Det är inte tillåtet att köra en el-sparkcykel på en trottoar eller gångbana.

Det är inte tillåtet att parkera en elsparkcykel på en gång- eller cykelbana om det inte finns en uppställningsplats eller anordning för parkering av cyklar.

Parkera inte el-sparkcykeln på sådant sätt att den är i vägen för andra trafikanter. Tänk särskilt på äldre, barn, personer med rörelsehinder eller personer med nedsatt syn.

Det är inte tillåtet att framföra en el-sparkcykel om du är för trött, sjuk eller påverkad av alkohol eller andra ämnen för att kunna cykla på ett betryggande sätt.

Ska det vara så svårt att följa reglerna så kanske inte ni ska använda dessa hemska färdmedel, utan gå istället.

Ann-Christin Eriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan