Annons

Annons

Annons

Falun

Insändare
Falun dålig på att satsa på att cykla

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alla som regelbundet cyklar vet det redan, det är skönt och bra för både kropp och själ att färdas fram med vinden i håret, kämpa sig uppför en backe som gör en stolt. Lite jobbigare när vädret sviker-  en eloge till alla åretrunt cyklister i Falu kommun.

Falun förknippas med friluftsliv, satsningar på olika sporter och arrangemang av prestigefyllda tävlingar. Detta är ingen tillfällighet utan en strategi för ”varumärket” Falun. Men det finns smolk i segerbägaren.

Har Falu kommun missat att cykling är både hälsofrämjande och bra för att miljön?

Bild: Hasse Holmberg/TT

I cykelfrämjandets ”Kommunvelometer” en cykelranking för 2022, hamnar Falun på sista plats bland medelstora kommuner och plats 37 av 55 för samtliga deltagande kommuner i undersökningen. På punkten ”Informations- och marknadsföringsinvesteringar” får vi endast 2,5 poäng av 20 möjliga. Har vi missat att cykling är både hälsofrämjande och bra för att miljön?

Annons

Annons

För boende i byarna nära Falun är det ibland svårt att ens ta sig in till stan, som exempel från Sundborn till Falun, en lagom lång sträcka för cykelpendling men vägen är för trasig och trång för att vara säker.

Kommunen har ett stort ansvar att hjälpa individen att ställa om.

Bild: Markus Schreiber

Att byta vanor kräver lite skjuts på vägen och att cyklingen känns säker. Det ligger ju i kommunens intresse att fler cyklar, att kortare sträckor byts från bil till cykel, att längre sträckor till kollektivtrafik så att vi får en minskad bilism i Falun och bättre miljö för alla. Hur ska vi annars kunna nå våra miljömål?

Det är ingen nyhet för någon att vi har en klimatkris och en ekonomisk lågkonjunktur och då krävs handlingskraft och satsningar på det som får ner utsläppen. Kommunen har ett stort ansvar att hjälpa individen att ställa om. Ekonomisk och ekologisk hållbarhet ska styra samtliga infrastrukturbeslut.

Falun antog likt många kommuner i landet en cykelplan 2014, men utbyggnaden går mycket långsamt samtidigt som det finns en femårig plan att bygga ännu ett parkeringsgarage på nuvarande Postenparkeringen för 334 miljoner trots att det redan finns flera större p-garage i centrum. Ska sägas att det sedan ska byggas ett hus ovanpå garaget.

Öka takten i färdigställandet av cykelplanen.

Bild: Kallestad, Gorm

Annons

Forskning visar tydligt att minskad bilism i stadskärnan är kopplad till minskat utbud av p-platser. Att cykling leder till förbättrad fysisk och psykisk hälsa. Att städer med minskad bilism i stadskärnan blir attraktiva städer med ökad handel och trivsel. I Falun gör vi tvärtom, här vill valda politiker göra gågator till bilgator med parkeringar, som runt Kristine Kyrka, bakåtsträvande och fantasilöst.

Annons

Här kommer några konkreta förslag som stöd till brådskande kloka beslut:

Falu kommun ska underlätta och uppmuntra att ta cykeln, låt cyklandet bli en del av ”varumärket” Falun.

Öka takten i färdigställandet av cykelplanen.

Låt p-böter och p-avgifter gå till förbättrad kollektivtrafik och cykelsatsningar.

Bygg laddinfrastruktur även för el-cyklar.

Övervakade cykelparkeringar som minskar stölder.

Ge möjlighet att parkera i stadens utkant och där smidigt byta till buss och cykel, samtidigt som utbud av p-platser minskar i centrum och vissa ställs om till enbart boendeparkering.

Viktigaste av allt, avgifter för kollektivt resande måste radikalt minska. Det sker nu i flera europeiska länder, med framgång.

Ta inspiration från andra kommuner som går före, sen kan vi komma etta på cykelfrämjandets kommunvelometer.

Medlemmar i Vänsterpartiet Faluns miljö och klimatgrupp:

Annakarin Ingemarsson

Lena Lindberg

Kate Andreasson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan