Annons

Annons

Annons

Leksand

Läsartext
Invigning av minnesplats över offren för häxprocesserna

Detta är en läsartext.

På pingstaftonen invigdes en minnesplats på Käringberget i Leksand. Platsen där åtta oskyldiga kvinnor avrättades för att sedan brännas på bål 6 februari 1671.

Projektgruppen för skapandet av minnesplatsen samlade runt minnesstenen med bronsplattan.

Bild: Ragnar Nyberg

Initiativet till en minnesplats togs av Åsa Pellas och Johanna Nobelius. De kontaktade Käringbergets Bystugeförening som gärna ville vara med i skapandet av en minnesplats över det förfärliga som hände på det fina berget. En projektgrupp tillsattes och har jobbat i en studiecirkel i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Arbetet har resulterat i en minnesplatta i brons som är infattad i ett större stenblock. Genom bidrag från Leksands Sparbank, Leksands Pastorat, Leksands Kommun, Leksands Knäckebröd, Adam Munthe och flera privata bidragsgivare finns nu en minnesplats på Käringbergets topp.

Annons

Annons

Initiativtagarna Åsa Pellas och Johanna Nobelius håller högtidstalet.

Bild: Ragnar Nyberg

Invigningen blev över all förväntan med över 200 besökare. De olika delarna i programmet fungerade utmärkt tillsammans. Kulning, kören Qvinnoväsen med spelmän, högtidstalare, historisk berättare, dansare, Dalvisa på klarinett och en tyst minut. Efteråt serverades kaffe och fyra meter tårta i Käringbergets Bystuga.

Bronsplattan med namnen på offren är gjuten på Morells Metallgjuteri i Mora.

Bild: Ragnar Nyberg

- Människor kom fram och berättade att de rördes till tårar under ceremonin och alla betonade hur viktig en sådan här minnesplats är för Leksand och för framtiden, berättar Åsa Pellas och Johanna Nobelius.

- Vi får aldrig glömma den största rättsskandalen i vår historia. Oskyldiga kvinnor och även män kunde dömas till döden på ett barns vittnesmål. Många talade också om hur viktigt det är med en minnesplats med tanke på andra typer av förföljelser som förekommer idag i form av drev på sociala medier och liknande, tillägger initiativtagarna.

Annons

Planer finns på en årligen återkommande minnesdag. Kanske på årsdagen av händelserna 6 februari. Eller kanske dagen då stenen invigdes. Tankar finns även på att bjuda in till föreläsningar kring häxprocesserna. Marit Norin från Älvdalen besitter stor kunskap i ämnet och har tidigare varit i Käringbergets Bystuga och hållit föredrag.

Gör ett besök på Leksands senaste utflyktsmål till minne av åtta oskyldigt dömda och avrättade kvinnor en kall februaridag 1671.

Per-Arne Björk

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan