Annons

Annons

Annons

Debatt
Region Dalarna kan inte backa från ansvaret för nytt HVB-hem

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Få har väl missat att prissättningen på de flesta HVB-hemsplatser är skev.

HVB-hemsaktörerna är alltför ofta oseriösa och verkar inte ha barnets bästa i fokus utan snarare att få ut mesta möjliga pengar av desperata kommuner. Det är ohållbart att kommunerna ska behöva betala 15 000- 20 000 kronor per plats i dygn för placeringar vars kvalitet pendlar mellan ”mer att önska” och ”direkt usel”. Självklart bör dock målet vara att bryta en ond spiral innan det har gått så långt som en HVB-hem placering.

All forskning och erfarenhet visar att det är av godo att nå ut till barn och unga med problem så snart som möjligt. Därför vill vi moderater bygga fler familjecentraler och vi önskar ett tätare samarbete mellan skola, socialtjänst och BUP.

Annons

HVB-hem ska vara aktuella först när tidigare insatser inte fungerat, inklusive familjehemsplacering.

Annons

"Hur kan projektet med ett gemensamt HVB-hem inte vara en regional angelägenhet?"

Bild: isabell Höjman/TT

Fram tills helt nyligen var 13 av Dalarnas kommuner och regionen överens om att skapa en HVB-hem lösning under offentlig kontroll med Borlänge som värd.

Från moderat sida välkomnar vi projektet, inte minst för att det minskar beroendet av oseriösa aktörer. Självklart bör även Region Dalarna bidra med kunskap och finansiering i ett sådant projekt. Behandlingen av psykisk ohälsa och missbruksvården ligger ju under regionen så det förefaller helt grundläggande att länets största vårdgivare deltar.

Nu sägs det dock från den styrande majoriteten att regionen inte ska delta eftersom det är en kommunal angelägenhet. Att BUP och missbruksvården ligger under Region Dalarna verkar alltså inte spela någon roll.

Hur kan projektet med ett gemensamt HVB-hem inte vara en regional angelägenhet?

I en tid där det pratas mer och mer om behovet av samarbete mellan kommun och region är detta en minst sagt konstig inställning. I själva verket behöver regionen och länets 15 kommuner göra allt för att riva hinder och sudda ut revir, annars kommer vi inte klara framtidens vårdbehov.

Annons

Att plötsligt och sent i processen byta fot och dra sig ur är kort sagt inte okej. Det kräver en förklaring från ansvariga politiker i majoriteten för Region Dalarna. Hur kan projektet med ett gemensamt HVB-hem inte vara en regional angelägenhet?

Annons

Björn Ljungqvist (M) Oppositionsråd, Region Dalarna

Ulf Berg (M) Oppositionsråd, Region Dalarna

Ulrik Bergman (M) Kommunalråd, Borlänge kommun

Björn Ljungqvist (M).

Bild: Arkivbild

Ulf Berg (M).

Bild: Arkivbild

Ulrik Bergman (M).

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan