Annons

Annons

Annons

Debatt
Sänk hyreskraven!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Har hyresgästerna råd att betala sin hyra? Om man får tro Fastighetsägarna, de privata hyresvärdarnas branschorganisation så är svaret ett rungande JA. Och dessutom med så god marginal att hyresgästerna har utrymme för extremhöga hyreshöjningar nästa år.

Efter förra årets hyreshöjningar, som var de högsta på över 30 år och kom ovanpå skyhöga matprisökningar, skenande elpriser och drastiskt ökade konsumtionspriser, går den stora massan av hyresgäster ekonomiskt på knäna.

Bild: TT

Annons

För oss som lever i den riktiga verkligheten och inte i Fastighetsägarnas hitte på-värld är sanningen en helt annan och av ett mycket dystrare slag.

För oss som lever i den riktiga verkligheten och inte i Fastighetsägarnas hitte på-värld är sanningen en helt annan och av ett mycket dystrare slag

Annons

För sanningen är att redan som det är. Förra årets hyresförhandlingar fördes mot bakgrund av den ekonomiska kris Sverige fortfarande är mitt uppe i.

Trots att vi framgångsrikt lyckades pressa ner de historiskt höga hyreskraven till mindre än hälften så slog hyreshöjningarna som ändå blev mycket hårt mot Sveriges hyresgäster. Två tredjedelar av hyreshushållen lever på endast en inkomst och av dessa är sju procent ensamstående med hemmavarande barn. Knappa marginaler blev till minus och avkall på en redan begränsad levnadsstandard när hyreshöjningar i kombination med alla andra drastiska prisökningar gjorde rent hus i den stora hyresgästmassans plånböcker.

När hyresvärdarna nu talar om lika höga och högre hyreskrav för 2024 känns det som inte mindre än ett rent hån mot hyresgästerna. Hyresmarknadens parter manövrerar sig inte genom den rådande krisen genom att hyresvärdarna tillgodoser sina intressen fullt ut på bekostnad av hyresgästernas trygghet och rätt till sina hem.

Vi hanterar krisen genom ömsesidigt ansvarstagande och en konstruktiv respektfull dialog inom ramen för det förhandlingssystem som ger oss det verktyg vi behöver för att klara utmaningen.

Annons

Visst kan vi förstå och respektera det prekära ekonomiska läge som råder för Sveriges hyresvärdar just nu. Men den respekten och förståelsen skapar inte mer pengar för Sveriges hyresgäster att betala skenande hyror med. Så, Sveriges hyresvärdar, ta ert ansvar! Sänk era förväntningar för 2024! Sänk hyreskraven!

Helena Frisk, Ordförande, Hyresgästföreningen region Mitt

Hans Eklund, Ordförande, Hyresgästföreningen region Aros-Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan