Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brunnsviks ägare avslöjade för systematiska ekobrott

/
  • ABF Nordöstras ordförande Gunnar Sahlin har vid flera tillfällen förnekat krisen. Foto: Privat
  • Från cirkel till konkurs. Det är verkligheten bakom ABF Nordöstras stolta devis Från cirkel till universitet. De vidlyftiga planerna på ett utbildningsimperium har kraschat helt. Det är hög tid att byta ut de stora skyltarna mot ett par små. Foto: Svante Isaksson

Brunnsviks huvudman ABF Nordöstra Stor-Stockholm har begått systematiska ekonomiska brott och saknar kompetens att driva skolor och företag.
Det skriver en advokatbyrå som granskat föreningens verksamhet. De ekonomiska konsekvenserna är stora och snart blir det en rättslig prövning av en rad olagligheter.
– Den kritik som framförts har varit befogad, säger ABF Nordöstras tf. ombudsman Anders Pettersson.

Annons

Dala-Demokraten har i en rad artiklar granskat ABF Nordöstras. Omfattande ekonomisk brottslighet, korruption och vanskötsel har lett till ekonomisk ruin, och till att Brunnsvik lades ner och flyttade till några klassrum i Borlänge. Skolans prisbelönta bibliotek lämnades att mögla i stålcontainrar och räddades i vintras av Ludvika kommun.
Nu har krisen fördjupats. Årsredovisningen för 2013 visar att förlusten blev 29 miljoner kronor, att det egna kapitalet är minus 18 miljoner, skulderna 34 miljoner och likviditetsunderskottet minus 12 miljoner.
I klartext: Alla pengar är mer än slut. Detta trots att ABF:s förbundsstyrelse sköt till 9,58 miljoner kronor i extra krediter ifjol.

ABF Nordöstras ordförande Gunnar Sahlin har vid flera tillfällen förnekat krisen, mörkat och klagat på de som skrivits:
”Vi har inget emot att kritiskt granskas av medier, men DD:s senaste artikel om misstänkt korruption och tidigare artiklar i DD är delvis rent illvillig. // DD påstår återigen att ABF Nordöstra Stor Stockholm står på ruinens brant. Detta är dessbättre inte sant och blir inte mer sant för att DD upprepar det.”
(Dala-Demokraten 19 juni 2013)

Var det verkligen sant det du sa då?
– Allting är en fråga om den likvida situationen, den är allvarlig för vår del och det står jag fast vid. Men vi äger ju också en hel del tillgångar i form av skolorna vi äger och fastigheterna, så det är ju en fråga om helhetsbilden, säger Gunnar Sahlin.

Men ABF Nordöstra äger inga skolor, fastigheterna är intecknade, skulderna är skyhöga och kassan är tom och det som hänt är bitvis kriminellt. Det konstaterar advokatfirman Ahlford som har undersökt vad som pågått på uppdrag av ABF Nordöstras egen styrelse. Granskningen tillsattes i januari på grund av den kritik som vuxit sig allt starkare inom ABF:s medlemsorganisationer efter massmedias avslöjanden.
Vad juristerna beskriver är en ekonomisk, organisatorisk och demokratisk katastrof och en brottslighet som satts i system under många år.

De skriver att ett flertal mycket stora beslut, bland annat övertagandet av Brunnsvik 2009, i praktiken beslutades av den nu sparkade ombudsmannen och den dåvarande ordföranden Britta Leijon. Föreningens styrelse, representantskapet och årsmötet ställdes mer eller mindre inför fullbordat faktum.
Och när det gick åt pipan skulle det tystas ner. Brunnsviks styrelse införde 2010 en tystnadsplikt om vilka åtgärder de tänkte vidta och bestämde att ”samtliga verksamhets- och ekonomiska beslut gällande Brunnsvik underställdes studieombudsmannen” (Tommy Hindrikes).

Vid samma tid lånade ABF Nordöstra ut cirka 5 miljoner till föreningen – men utan att Brunnsviks styrelse fattat några beslut om att låna pengar. Den skulden finns kvar, men hur besluten gick till är fortfarande oklart.
Även den nuvarande ordföranden Gunnar Sahlin fattade stora beslut tillsammans med Tommy Hindrikes. Det gällde bland annat ett aktieägartillskott till naturbruksgymnasiet Säbyholm om 9 miljoner. ”Beloppsmässigt är det fråga om att skjuta till kapital till ett dotterbolag i sådan omfattning att man i det närmaste sätter hela föreningens egna kapital på spel. Om man skulle jämföra med ett aktiebolags förhållanden torde det vara uppenbart att styrelsen i ett sådant läge har att kalla till en extra bolagsstämma för att få aktieägarnas mandat att vidta en sådan åtgärd.”

Men så blev det inte och medlemmarna informerades inte alls förrän långt senare i en undanskymd not i en årsredovisning. ”Det är viktig information som undanhålls från bl.a. ABF NÖSS medlemmar”, anser Ahlfords.
Det värsta exemplet i utredningen på hur illa affärerna skötts rör Stiftelsen Väddö och Södertörn folkhögskolor. Stiftelsen bildades 2003 av ABF Nordöstra och Medborgarskolan när skolorna togs över från landstinget i Stockholm. Men 2010 kom de båda stiftarna överens om att Medborgarskolan skulle lämna styrelsen och ABF Nordöstra skulle betala 11,5 miljoner för att ensam få kontrollen.

Det ingen ansvarig begrep var att en stiftelse aldrig kan köpas eller säljas. Trots det belånade ABF Nordöstra sin skolfastighet i Sollentuna med 7,5 miljoner och resten betalade stiftelsen själv via ett eget lån.
Det var ”direkt förkastligt och inte förenligt med Stiftelselagens bestämmelser då konstruktionen medför att betalning till Medborgarskolan delvis sker med Stiftelsens egna medel”, skriver Ahlfords. Ett solklart lagbrott alltså och sådana ska anmälas enligt ABF:s förbundsledning.
– Är det tydliga brott är det klart att man måste göra det, säger tf. ombudsman Anders Pettersson.

Han säger att styrelsen kommer att föreslå årsmötet att den förre revisorn, som godkänt alla fel och olagligheter under många år ska anmälas till rättsvårdande instanser. Samma sak gäller ett revisionsföretag som gav affärsmässiga råd i en affär som ledde till lagbrott.
– Jag delar Anders Petterssons bedömning, säger ABF:s förbundssekreterare Annika Nilsson.

Kommer även andra ansvariga att anmälas?
– Det har förts en massa diskussioner, men jag vill invänta årsmötet och se vad det blir för beslut där. Jag tycker att det är viktigt att medlemmarna ska ta beslutet och vill inte gå händelserna i förväg, säger Anders Pettersson.

Men Ahlfords jurister missar också några saker. En av dem rör Väddöelevernas stipendiefond där avkastningen ska gå till eleverna och inget annat. I verkligheten lånade skolan hela kapitalet på 1,8 miljoner och delade godtyckligt ut en del stipendier då och då.
Det var ett olagligt lån, vilket juristerna också konstaterar. Men de har missat att Väddö-eleverna gått miste om 400 000 kronor i stipendier på grund av usel förvaltning.
Nu har länsstyrelsen tvingat Väddö-Södertörn att betala tillbaka hela kapitalet på 1,8 miljoner till elevernas stipendiefond, vilket kan vara en orsak till att Väddö-Södertörn också har en likviditetskris.

Även om många av besluten tagits av enbart ordförandena och den sparkade ombudsmannen har styrelserna inte satt stopp trots att flera ledamöter fått tydliga varningar om de verkliga förhållandena. Samma information har gått till ABF:s förbundsledning som hade kunnat agera långt tidigare.
– Det kommer att bli hårda diskussioner på årsmötet, tror Anders Pettersson.

Svante Isaksson

Fotnot: Vi har sökt Tommy Hindrikes utan resultat.

Mer läsning

Annons