Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskoleministern: "Viktigt med högre utbildning och forskning i hela landet"

/
  • Susanne Norberg (S) kommunalråd Falun, Marita Hilliges, högskolerektor, Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Jan Bohman (S) kommunalråd Borlänge.
  • Helene Hellmark Knutsson och Marita Hilliges.
  • Susanne Norberg (S) kommunalråd Falun, Marita Hilliges, högskolerektor, Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Jan Bohman (S) kommunalråd Borlänge.
  • Helene Hellmark Knutsson, minister och Marita Hilliges, högskolerektor.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning besökte Borlänge och Falun på sin resa runt landets 40-tal högskolor och universitet. Regeringen har lagt 40 miljoner till nya utbildningsplatser till Högskolan Dalarna och det kommer mera i nästa universitets- och högskoleproposition, lät hon förstå.

Annons

40 miljoner är 18 miljoner mer än Högskolan fick 2014. Och Högskolan Dalarna har också fått fem miljoner i nya forskningsmedel 2016, sade hon. Hon betonade också att regeringen - till skillnad från den borgerliga - lägger stor vikt vid att det ska finnas högre utbildning och forskning i hela landet.

LÄS MER: Debatt: Undangöm inte fakta om Högskolan Dalarna

– Men var högskolan ska ligga är inte en fråga för mig men jag följer utredningen noga även om det är en fråga för högskolan.

Att regeringen prioriterar forskning och högre utbildning är också hennes roll som ny minister för det området ett exempel på, betonar hon.

Kommunalråden Susanne Norberg (S) Falun och Jan Bohman (S) Borlänge fanns på plats vid ministerns besök i Falun. Högskolerektor Marita Hilliges fanns med även i Borlänge.

– Positivt att få lyfta fram högskolan, sade hon.

Helene Hellmark Knutsson tyckte att högskolans koppling till näringslivet, framförallt till små och mindre företag, var mycket positiv och hon tog exempel på fönstertillverkning. (Mockfjärd´s DD:s anmärkning.)

Ministern pekade också på högskolans roll att bredda utbildningen i syfte att underlätta etableringen framförallt för nyanlända.

– Och att stärka Sveriges industri- och konkurrenskraft, kunskap, forskning och innovation.

Utredningen om en eventuell flytt av högskolan är enligt uppgift helt förutsättningslös. Men det håller inte Leif Nilsson, ordförande för Region Dalarna med om. Han mötte inte ministern men i Region Dalarna finns länets alla 15 kommuner representerade.

– En förutsättningslös utredning skulle i så fall utreda en flytt antingen till Falun eller Borlänge. Men det var högskolerektorn tydlig med när hon besökte Region Dalarna att det handlade om en utredning av en flytt till Falun.

– Det kallar jag inte förutsättningslöst.

LÄS MER: Landshövdingen uppvaktades i högskolefrågan

Hela industri- och teknikutvecklingen ligger i Borlänge, betonar Leif Nilsson.

– Och Teknikdalen är uppbyggd med hjälp av enorma resurser. Men måste fråga vad Falun vinner på att flytta Teknikdalen

Företagens koppling till högskolan hjälper också till att skapa de nya jobb som behövs, inte minst när många 40-talister går i pension, betonar han.

Jan Bohman (S) kommunalråd Borlänge betonar att Borlänge kommun byggt upp och äger högskolans byggnader där man investerat 330 miljoner och byggt upp den Science park som är ett samarbete mellan akademin och företagen.

– Här har vi börjat trampa upp stigar och det handlar både om kompetensförsörjning, forskning och innovation där högskola och näringsliv samverkar.

Susanne Norberg (S) kommunalråd i Falun tyckte det var jättepositivt att ministern lyssnade både på politiker, rektorer, ordförande för högskolan och inte minst näringslivsrepresentanter.

– Det var en bra dialog. Här pratade vi inte om lokalisering, snarare om behov av kompetens. Hur vi får unga att söka jobben och hur företagen kan rekrytera de uppmärksammade yrken de behöver. Och hur vi får kvinnliga tekniker. Hur kan företag visa upp för ungdomar vad de kan erbjuda. .

Den fråga som är den viktiga är att vi får behålla högskolan i länet en högskola av hög kvalitet, säger hon.

– Jag tror inte att 20 minuters pendling är avgörande. Vi måste jobba för att höja kvaliteten och få fler sökande.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Läs mer nyheter från Dalarna

Mer läsning

Annons