Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolerektor Marita Hilliges: "Vi är väldigt glada över ministerns besked"

/
  • – Vi är väldigt glada över ministerns besked att högskolor och universitet ska finnas i hela landet, säger Marita Hilliges, rektor för Högskolan Dalarna om Helene Hellmark Knutssons besked.

– Vi är väldigt glada över ministerns besked, säger Marita Hilliges, rektor för Högskolan Dalarna om Helene Hellmark Knutssons besked om att högskolor och universitet ska finnas i hela landet.
Även i Dalarna, och så har vi inte alltid känt, säger Marita Hilliges.

LÄS MER:Högskoleministern: "Viktigt med högre utbildning och forskning i hela landet"

Annons

Helene Hellmark Knutsson som är minister för högre utbildning och forskning lyfte också fram Högskolan Dalarnas samarbete med företag och organisationer när hon besökte högskolan under måndagen 8/2.

– Hon tyckte att vi var väldigt duktiga på samarbetet med företag både inom det privata och offentliga.

Ministern fick också se hur högskolan arbetar med sin energiutbildning, med byggutbildning och med lärarutbildningen, berättar Marita Hilliges. .

– Dagen slutade med att hon fick se högskolans fantastiska utveckling när det gäller den nätbaserade utbildningen. Vi är bäst på distansutbildning. En elev kan sitta här på högskolan och läsa på nätet och bo i Borlänge om det passar livsstilen.

Det går också att jobba i Japan och läsa på nätet därifrån, säger hon.

– Ett mycket flexibelt sätt att erbjuda studier. .

Ministern var också imponerad över högskolans samarbete KTP med Teknikdalen och IUC, ett industriellt utvecklingscenter som hjälper små- och medelstora företag inom framförallt verkstads- och träindustri.

KTP är ett brittiskt koncept för kunskapsväxling som testats i Sverige i ett regionalt pilotprojekt under ledning av Högskolan Dalarna. Tanken är även undersöka eventuell värde av att utveckla KTP till en nationell satsning mellan akademi och näringsliv.

– Hon var jätteimponerad över det här projektet för kunskapsväxling och vår roll som pilot för detta i Sverige. Vår förhoppning är att det är så lyckosamt att det införs i hela Sverige.

Utredningen om högskolans placerig följer ministern men det är högskolans beslut.

– Och den är ute i god tid. tioårskontraktet går ut 2018 och utredningen ska vara klar tidigast i slutet av november i år. Och utredningen är förutsättningslös p det sättet att den utreder en flytt till Falun eller stanna kvar som i dag. En flytt till Borlänge utreds inte.

Högskolan är en stor arbetsplats med 16344 studerande varav 6200 lite drygt helårsstuderande, berättar hon.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Läs mer nyheter från Dalarna:

Mer läsning

Annons