Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen uppvaktades i högskolefrågan

/
  • Ylva Thörn tillsammans med Direktionen.
  • Direktionens ordförande Leif Nilsson och till vänster landshövding Ylva Thörn.   – Högskolan är till för hela länet. Går man på utbildningar utanför länet så får vi bara tillbaka 25 procent, säger Leif Nilsson.

Direktionen för Region Dalarna uppvaktade Dalarnas landshövding, Ylva Thörn, med anledning av debatten kring fusioneringen av Högskolan Dalarnas utbildningsorter.
– Man måste blicka framåt för att få en utveckling, säger Ylva Thörn.
LÄS ÄVEN: Bohman: "Tappar vi högskolan blir vi återigen bruksorten"

LÄS ÄVEN: Ledare: "Flytten till Falun som ingen vill ha"

Annons

I början av november 2015 blev det känt att Högskolan Dalarna kan komma att flytta all sin verksamhet till Falun. Den 5 november i fjol hade styrelsen för Högskolan Dalarna tagit ställning till ett förslag om att utreda en flytt. Utredningarna kommer dock att presenteras i november i år.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från App Store för iPhone eller i Google Play för Android.

Högskolan Dalarnas rektor, Marita Hilliges, har tidigare berättat för Dala-Demokraten att anledningen till utredningen var att Hilliges ansåg att man på lång sikt inte skulle kunna bedriva en attraktiv utbildning på två orter. Hon nämnde även att studie- och forskningsmiljön skulle må bra av att samlokaliseras.

Om fusioneringen ska komma till stånd måste man säga upp det 10-årskontrakt Högskolan Dalarna har och det senast under 2018. Nästa tillfälle att säga upp kontraktet blir först tio år senare, 2028.

LÄS MER: Robert Sundbergs ledare (5 november 2015)

Under fredagen uppvaktade Direktionen på Region Dalarna landshövdingen Ylva Thörn med anledning av centraliseringen av Högskolan Dalarna där allt pekar på att centraliseringen kommer att ske till Falun.

– Vi har i dag fört en diskussion kring hur vi ska få en stark högskola i Dalarna. Det handlar även att se till de framtida behoven som finns och utvecklingsmöjligheterna för företag att kunna få rätt kompetens i länet. Det handlar också om att se till att vi har en bra och stark högskola i hela länet, säger Thörn.

LÄS MER: Högskolan och kåren om varför man vill utreda en flytt av Högskolan Dalarna

Thörn berättar också att uppvaktningen från Direktionen på Region Dalarna handlade om att se hur synsättet är från företagen på högskolan och vad man vill med densamme.

– Jag har inte total kunskap om Högskolan Dalarna och hur den ser ut i dag och de krav man ställer. Man måste blicka framåt för att klara en utveckling, säger Thörn.

Leif Nilsson (S), ordförande för Region Dalarna, konstaterar att det är viktigt att båda orterna utvecklas, med bland annat en stark högskola.

– Högskolan är till för hela länet. Går man på utbildningar utanför länet så får vi bara tillbaka 25 procent. Det betyder att 75 procent blir kvar någon annanstans och det går inte hand i hand med att länet vill ha en positiv utveckling, säger Nilsson.

LÄS MER: Carl-Oskar Bohlin (M): "I vilken utsträckning ska en myndighet sedan kunna välja att överpröva beslutet som i grunden var politiskt?"

Region Dalarnas Direktion konstaterar även att Högskolan Dalarna måste utvecklas i takt med näringslivet men att detta fordrar en progressiv högskola.

– Vi har även pratat om kopplingen mellan den regionala utvecklingen i Dalarna och den högre utbildningen som högskolan Dalarna bidrar med. Vi är alla intresserade av att ha en högskola i Dalarna som håller hög kvalitet. Vi skickar samtidigt en passning till Regeringen att se över det här i sammanhang när man prioriterar sina tilldelningar av platser, forskningsresurser och liknande, säger Sofia Jarl (C), förste vice ordförande i Direktionen.

LÄS MER: Dalarnas studentkår: " Vad hände med bostadsgarantin i Borlänge?

Mikael Rosén (M), ledamot i Direktionen, säger att Högskolan Dalarnas verksamhet är viktig gällande den del som är inriktad mot näringslivet men också den del som riktar sig till den offentliga sektorn.

– Personalförsörjning vad gäller lärare, till exempel, är otroligt väsentlig för att länet ska fungera. Vi har konstaterat att vi behöver arbeta mer hand-i-hand med det omgivande samhället; både företag och kommunerna. Nu är det enskilda öar som tittar på sina egna frågor och inte den samverkan på det sätt som skulle behövas, säger Rosén.

LÄS MER: Kommunledningen i Falun: "Viktigt med närhet men även konkurrenskraft"

Mer läsning

Annons