Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern svarade om högskoleflytt

/
  • – Måste det inte ligga ett politiskt beslut till grund för flytta 300 statliga jobb från en ort av den här storleken, frågade Carl-Oskar Bohlin (M).

Carl-Oskar Bohlin (M), riksdagsledamot, tog upp frågan om högskolans flyttplaner från Borlänge till Falun i en interpellation till Helene Hellmark Knutsson, högskole- och forskningsminister.

Annons

Det skriver sajten statskoll. se.

– Beslutet om att utlokalisera och starta en högskola i Dalarna, i Borlänge och i Falun, var från början ett regeringsbeslut, och riksdagen fattade sedan beslut på grundval av en proposition. Då inställer sig en principiell fråga. I vilken utsträckning ska en myndighet sedan kunna välja att överpröva beslutet som i grunden var politiskt? sa Carl-Oskar Bohlin.

Högskoleministern svarade att det förvisso förhöll sig så, men att regelverket ändrades 1993 (då under M-regeringen) och gav högskolor och universitet ett större oberoende och numera fattar sina beslut mer självständigt.

Carl-Oskar Bohlin framhöll att i Borlänge finns i dag ett djupt samarbete med industrin och en infrastruktur kring hela högskoleverksamheten.

– Det ligger ett politiskt beslut i botten att förlägga verksamheten hit. Menar inte högskoleministern att det trots allt måste ligga ett politiskt beslut till grund för att fatta beslut om att flytta 300 statliga jobb från en ort av den här storleken?

Senast något liknande hände, skriver statskoll.se, var under förra mandatperioden då Mittuniversitetet lade ner sin verksamhet i Härnösand och flyttade verksamheten till Sundsvall.

Helene Hellmark Knutsson svarade att hon delar uppfattningen att det finns en otroligt viktig verksamhet i Borlänge som är starkt kopplad till industrin.

– Det finns också en bra, komplett forsknings- och utbildningsmiljö där i nära samverkan med den industri som är strategiskt viktig – inte bara för Dalarna utan för hela Sverige. Det är därför viktigt att betona att det här inte är en färdig plan för en samlokalisering eller flytt. Det är en utredning som ska belysa konsekvenserna av det.

Statsrådet lovade att som högskoleminister verkligen följa det här noga, att resa till Högskolan Dalarna, träffa ledningen och representanter för näringsliv och samhälle för att höra hur de ser på saken.

Mer läsning

Annons