Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept på hur eventen ska bli bättre

/
  • Hans From (t.h.) är projektledare för Eventkompetens och David Bergström (t.v.), chef för distriktsidrottsförbundet i Dalarna, menar att mer kompetens inom eventområdet gör Dalarnas företag och idrottsklubbar starkare.

Mer samarbete mellan näringsliv, idrottsklubbar, den offentliga sektorn och kulturlivet är nyckeln för att idrottslivet ska växa, eventen bli fler och även öka tillväxten i länet. Men hur ska det gå till? Jo, med hjälp av projektet Eventkompetens.

Annons

När skid-vm i Falun arrangerades för nästan ett år sen, så besökte runt 200 000 människor Falun - en publik som inte bara tittar på tävlingar utan som också äter, dricker, övernattar och ser sig omkring. Med andra ord så är ett idrottsarrangemang i sig är bara en del i ett större kugghjul. Fast, för att arrangemangen ska bli bättre och nå fler, så vill kommer nu projektet Eventkompetens in i bilden.

Tillsammans har både Gävleborgs, Värmlands och Dalarnas distriktsidrottsförbund nu fått åtta miljoner kronor från Europeiska Sociala Fonden för att driva Eventkompetens fram till och med september 2018. I huvudsak kommer man fokusera på att olika slags kurser som både företagare och idrottsföreningar kan vara med på.

Hans From är projektledare och menar att det i dag finns många nätverk när det kommer till evenemangen, men att många är alldeles för lokala. Därför hoppas man att Eventkompetens inte bara ger ny kunskap, utan även nya kontakter.

– Vill man växa så behöver man samverka. Och desto större event som arrangeras, desto större samverkan mellan olika parter krävs, säger han.

Just skid-VM går ju inte direkt årligen av stapeln i Dalarna. Oftast är det mindre, kanske inte alltför mediala sporter, som däremot arrangeras och samtidigt lockar både tävlande och stor publik. Ett exempel är SM i fältbågskytte i Avesta som genomfördes förra året eller den återkommande fotbollscupen Dalecarlia i Borlänge.

– Kopparcupen i handboll i Falun är ett annat exempel. För när vi inventerade, så såg vi att sådana arrangemang ger lika många övernattningar, stadigt under hela året, som skid-VM drog på två veckor, säger Hans From.

Men för att mindre idrottsföreningar ska orka arrangera evenemang, så krävs mer samverkan mellan de olika parterna, menar Hans From. David Bergström, chef för både Dalarnas Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna, ser också behovet av stöd.

– Viktigast är att idrottsföreningarna får kompetens. För event och arrangemang är en förutsättning för att skapa intresse för en idrott. Det är också ekonomisk fråga. Så det finns flera aspekter till varför det är viktigt för en klubb att arbeta med idrottsevenemang helt enkelt, säger han.

David Bergström lyfter även upp några goda exempel på där det finns god samverkan mellan näringslivet, kommunen, idrottsklubbar och andra aktörer i länet. Ett exempel är Vansbrosimmet där Vansbro AIK agerar arrangörer och Dansbandsveckan i Malung som just Malungs IF står för.

– Dalarna har också en lång tradition av att arrangera återkommande idrottsarrangemang som Vasaloppet till exempel, förklarar han.

Förhoppningen är med Eventkompetens är att det lever kvar på något vis efter år 2018, kanske under SISU Idrottsutbildarnas tak, menar David Bergström.

– Vi ser oss som en stödorganisation för kompetens och vår målsättning är att förhoppningsvis få en ny regional strategi på plats.

Mer läsning

Annons