Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Berg (M): "Sändare på vargarna skulle lugna oss hundägare"

/
  • – Sändare på vargarna med viss fördröjning skulle lugna oss hundägare och ingen skulle veta exakt var vargen befann sig, säger Ulf Berg M-riksdagsledamot som själv är jägare.
  • Ulf Berg med en av sina bägge jämthundar som främst är högt älskade familjemedlemmar, betonar han.

– Sändare med viss fördröjning skulle lugna oss hundägare och bidra till en mer effektiv förvaltning av vargstammen som både jägare och andra skulle kunna ställa sig bakom. Men det är min högst personliga åsikt, säger Ulf Berg M-riksdagsledamot som själv är jägare. 

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från App Store för iPhone eller i Google Play för Android

Annons

Motargumenten är att sändare på vargar skulle leda till att vargarna skulle bli tjuvskjutna, säger han.

– Vi vet att varg som fällts under licensjakten har gamla skottskador, så det sker redan nu.

– Men om det fungerade med en sändare med viss fördröjning så skulle ingen veta exakt var vargen befann sig men det skulle ge en information till oss hundägare att vi kunde släppa hunden lös i området.

För och emot varg är ett oerhört laddad ämne sedan många år?

– Så är det. Men sändare med fördröjning på vargarna och en mer effektiv skyddsjakt där problemindivider - vargar som ger sig in nära hus och byar - fick skjutas skulle bidra till mer uppslutning bakom riksdagens beslut om att bevara en livskraftig vargstam.

Att inte jaga med löshund skulle också lösa problemet enligt en del röster i debatten?

– Det skulle inte fungera med eftersök av exempelvis en skadad älg. Du har inte en chans att själv hinna ifatt en älg som kan vara svårt skadad men kunna springa om du inte har jakthunden.

I Värmland blev en varg påkörd av en bil och en eftersöksjägare som på polisens uppdrag avlivade den svårt skadade vargen, blev hotad och hans bil fick däcken sönderskurna och vindrutan sönderslagen, säger han.

– Men det är mycket viktigt att vi kan ta bort individer som ger sig in i fårhagar genom skyddsjakt. Det skulle ge en bättre acceptans i byarna bland folk. En varg gav sig också in i en trädgård och dödade en hund som rastades och den sortens individer ska bort.

Är det ett kulturarv att jaga med löshund i Sverige som andra röster i debatten anser?

– Så är det, jakten kan också vara något vi kan locka folk till Dalarna med på samma sätt som att kunna bygga strandnära.

Du jagar själv?

– Ja, jag har två jämthundar men den tid jag tillbringar med hundarna när vi jagar älg är mycket liten. De är högt älskade familjemedlemmar.

Hur många vargar ska vi ha i Sverige anser du?

– Riksdagens beslut ska följas. Vi har inte längre samma problem med björn och lo eftersom det finns en effektiv förvaltning där. 

Finns en genetisk svensk vargstam eller kommer de från Ryssland?

– De kommer från Ryssland. Man uppskattar att det finns närmare 50000 vargar i Sibirien. Och det är härifrån våra vargar kommer.

– Att det finns så många vargar i Sibirien har också inneburit en diskussion - just nu i Bryssel- om att vargen inte längre än utrotningshotad. I så fall skulle skyddsvärdet flyttas ned ett pinnhål. Då ska vargen förvaltas. Men frågan är infekterad även i Bryssel.

Men du tycker att det finnas en livskraftig vargstam i Sverige?

– Så är det och riksdagens beslut ska följas och gör vi det ska det finnas 270 vargar i Sverige. Då är det en bred marginal till att vargen inte riskerar att utrotas eller att det blir för mycket inavel.

Du har också reagerat på att domstolen ska avgöra var varg ska få jagas och inte Naturvårdsverket?

– Vi ser hur galet det blev i årets vargjakt som får bedrivas i Gävleborg och Dalarna men i tre andra län har en annan kammarrätt stoppat jakten. Enligt min uppfattning bör tveksamheter om svensk lag är förenlig med EU-rätten avgöras mellan Sverige och EU. Då blir det tydligt att våra domstolar ska pröva svensk lagstiftning.

LÄS MER: Debatt: "Vargfrågan - en demokratisk dikeskörning?"

Mer läsning

Annons