Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargjakten i Dalarna kan bli kortvarig

/
  • Vargtiken som sköts vid Gyllingberget utanför Djura.
  • En

Efter mycket om och men startade årets vargjakt i Dalarna.
Tidigt på lördagsmorgonen var det många jägare som placerat ut sig i det så kallade Sångenreviret i Leksand och Olsjöreviret i Ludvika kommun.
Nu tyder mycket på att årets jakt kan bli kortlivad.

Annons

Vid 10.30-tiden fälldes första vargen i Dalarna, en ung tik sydost om Siljansnäs. En timme senare fälldes en varg i Olsjöreviret och strax därefter en vargtik vid Gyllingberget utanför Djura i Leksands kommun. Därmed har tre vargar skjutits av tilldelningen av totalt sju vargar i de två reviren.

Tidigt på lördagsförmiddagen snöade det ymnigt i skogarna runt Ljusbodarna utanför Leksand. Uppskattningsvis ett 40-tal jägare hade placerat sig kring såten där vargar hade spårats in. Efter någon timme stod det klart att vargen hade letat sig ut ur såten förbi passkyttarna. Efter en välorganiserad omplacering till skogarna och bergen runt Skeberg visade sig vargen för flera av passkyttarna. Men utan att någon av dem fick den inom säkert skotthåll.

Efter ytterligare en omflyttning kunde vargtiken fällas väster om sjön Gyllingen.

En tyst demonstration genomfördes även i Sångenreviret av en grupp människor. Med kort varsel hade flera personer som ingår i olika Facebook-grupper beslutat visa upp att det finns människor som anser att politikerna har ett ansvar för alla negativa beslut som fattats kring vargen och naturvårdsfrågor i stort de senaste åren. Vid sjön Ejen mellan Leksand och Dala-Järna hade man tänt marschaller och gravljus för att visa sitt missnöje över främst politiker och att man nu beviljat vargjakt.

Nu återstår totalt fyra vargar, två i Sångenreviret och lika många i Olsjöreviret.

Läs mer om vargjakten i måndagens DD.

Mer läsning

Annons