Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargjakten kan bli kortvarig

/

Efter mycket om och men startade licensjakten på varg i Dalarna.
Tidigt på lördagsmorgonen var det många jägare som placerat ut sig i det så kallade Sångenreviret i Leksand och Olsjöreviret i Ludvika kommun.
Nu tyder mycket på att årets jakt kan bli kortlivad.

Annons

Vid 10.30-tiden fälldes första vargen i Dalarna, en ung tik sydost om Siljansnäs. En timme senare fälldes en varg i Olsjöreviret och strax därefter en vargtik vid Gyllingberget utanför Djura i Leksands kommun. Därmed har tre vargar skjutits av tilldelningen av totalt sju vargar i de två reviren.

På söndagen fälldes ingen varg i de två reviren. Det betyder att det återstår två vargar i Olsjöreviret och lika många i Sångenreviret.

Tidigt på lördagsförmiddagen snöade det ymnigt i skogarna runt Ljusbodarna utanför Leksand. Uppskattningsvis ett 50-tal jägare hade placerat sig kring såten där vargar hade spårats.

Efter någon timme stod det klart att vargen hade letat sig ut ur såten förbi passkyttarna. Efter en välorganiserad omplacering till skogarna och bergen runt Skeberg visade sig vargen för flera av passkyttarna. Men utan att någon fick den inom säkert skotthåll.

Efter ytterligare en omflyttning kunde vargtiken fällas väster om sjön Gyllingen.

Den varg som sköts i Olsjöreviret visade sig vara svårt angripen av skabb. Jakten i området stördes även av vargaktivister, vilket fördröjde avlivningen av vargen.

När jägarna gjorde en omställning för att avsluta jakten dök aktivisterna enligt uppgift upp i område och skrek och störde jakten genom att signalera med bilarnas signalhorn. Trots det kunde jägare avliva vargen.

Licensjakten startade en timme före soluppgång lördagen den 24 januari och får som längst pågå till en timme efter solens nedgång söndagen den 15 februari 2015.

Mer läsning

Annons