Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10 000 år gamla föremål hittade vid Ore Älv

Under sommaren har sensationella resultat av arkeologiska utgrävningar gjort i Skattungbyn.
De visar att de första människorna kom till Dalarna för 10 000 år sedan.

Utgrävningarna intill Ore Älv i Skattungbyn har pågått under två säsonger och arkeologer från nio olika länder har samarbetat. Mikkel Sørensen, en av de främsta stenåldersexperterna i världen och lektor vid Köpenhamns universitet och Kjell Knutsson, professor i arkeologi vid Uppsala Universitet har varit ledare för utgrävningarna.

– Vi har hittat lämningar efter stenåldersmänniskor, troligtvis de första människorna som kom till Dalarna för cirka 10 000 år sedan. Det är första gången vi fått veta att det fanns så tidiga bosättningar i den delen av Skandinavien.

På grund av meteoritnedslaget för cirka 365 miljoner år sedan, som bildade Siljansringen, är geologin i området mycket speciell. Landskapet såg helt annorlunda ut då. Inlandsisen hade just smält och havsnivån var 160 meter högre än i dag. Det var en kustlinje runt Siljansringen, Östersjön. Landskapet var öppet, en Skandinavist tundra med polarbjörk och tundravegetation. Människorna i området var jägare och samlare, nomader, som flyttade från plats till plats, beroende på årstid. De var pionjärer och påverkade av både Finland och baltiska länder. Det syns i hur stenåldersmänniskorna inspirerats av till exempel Finland när de gjort sina verktyg.

Tidigare har man trott att stenåldersmänniskorna framför allt kom från syd, men nu vet vi att de även kom från norra Sverige, Västnorge, de reste långa avstånd från både Sydskandinavien.

Enligt Mikkel Sørensen, är den mest intressanta informationen från utgrävningarna det faktum att det fanns människor så tidigt vid Ore Älv. Människorna var duktiga hantverkare och även geologer som förstod att ta tillvara de lokala materialen, som porfyr, tuff, vulkanisk sen.

Människorna använde också gen och horn från bland annat älg och ren till spön, knivar och pilar. Brända älgben har också hittats vid utgrävningen i Skattungbyn.

– Man har grillat köttet och benbitar har blivit kvar i marken. Tack vare benresterna har vi kunnat göra en så kallad Kol-14 datering, vilken i sin tur visat när människorna vistades på platsen. Detta är väldigt intressant och första gången vi fått veta att det så tidigt fanns bosättningar i den delen av Sverige, säger Mikkel Sørensen.

Att utgrävningarna över huvud taget gjordes i området beror på Ragnar Lannerbro, filosofie licentiat i arkeologi och geologi, hedersdoktor i arkeologi vid Stockholms Universitet och lärare på Folkhögskolan i Mora. Ragnar Lannerbros forskningar finns samlade på Dalarnas Museum i Falun och när forskare från Uppsala Universitet studerade materialet 2008-2009 reagerade de över de intressanta fynd Lannerbro gjort i området. Kjell Knutsson gjorde provgrävningar innan de riktiga utgrävningarna påbörjades.

Resultatet av utgrävningarna kommer att sammanställas i en forskningsrapport.