Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10 000 tyska bögar till Sverige

Sverigedemokraterna är ett rädslans parti. Det är uppenbart. De vill att vi ska vara rädda. För varandra.

Nu har Sverigedemokraterna lagt en motion i riksdagen om att förbjuda dubbelt medborgarskap, vilket motiveras på följande vis:

"I vissa kommuner finns stadsdelar som antalsmässigt domineras av invandrare. Samtidigt har idag utländska medborgare som bor i Sverige rösträtt i val till kommun- och landstingsfullmäktige. Med en fortsatt massinvandring kommer så småningom hela kommuner få en befolkning som till övervägande del utgörs av invandrare, vilka till stor del kommer vara utländska medborgare. Detta kan i förlängningen leda till att utländska medborgare, utan känsla för svenskt samhällsliv, svensk kultur och svenska traditioner, utövar en betydande politisk makt i Sverige. Detta är inte rimligt och måste därför åtgärdas."

Det svenska medborgarskapet ska villkoras tycker Sverigedemokraterna:

"En utländsk medborgare som önskar få ett svenskt medborgarskap bör avkrävas en ed om att han eller hon svär trohet och lojalitet till Sveriges Konung…"

Detta i ett land där regeringen leds av ett parti som vill avskaffa monarkin, och håller sig med föreningar som Republikanska föreningen vars mål och syfte är att monarkin en dag skall avskaffas.

Dessutom skall man, för att kunna bli medborgare i Sverige, bedömas bli en tillgång för Sverige. Och så ska medborgarskapet kunna fråntas en individ också, på tämligen vaga grunder.

Den där motiveringen till motionen om detta med medborgarskap bär på en i sig tämligen intressant mening:

"Med en fortsatt massinvandring kommer så småningom hela kommuner få en befolkning som till övervägande del utgörs av invandrare, vilka till stor del kommer vara utländska medborgare."

Låt oss ta en titt på hur det sett ut de senaste åren, för att bättre kunna värdera Sverigedemokraternas framtidsscenario rörande kommuner där befolkningen "till stor del kommer vara utländska medborgare.".

Det vanligaste medborgarskapslandet för de boendes i Sverige med utländskt medborgarskap, var 2011 Finland, enligt SCB. Av de 655 100 människor med utländskt medborgarskap, hade 67 936 av dem finskt medborgarskap.

Av de 694 662 människor i Sverige 2013 med utländskt medborgarskap, hade 62 752 av dem finskt medborgarskap.

De som väljer att vänta längst med att ansöka om svenskt medborgarskap, är de med medborgarskap i ett annat nordiskt land.

I Haparanda i Norrbotten skiljer det bara en bro mellan Sverige och Finland. Man kan promenera över från Sverige till utlandet på någon minut från IKEA i Haparanda, eller in i Sverige, om man står på andra sidan bron. I Haparanda hade 2011 hela 28 procent av befolkningen utländskt medborgarskap, majoriteten av dessa 28 procent varandes finska medborgare.

Sverigedemokraternas motion liknar mest Hassan-sketchen där en oroad man ringer JA-till EU och undrar om det är sant att det vid ett svenskt EU-medlemskap kommer komma 10 000 tyska bögar till Sverige. Och får svaret att det mycket väl till och med kan komma 100 000 tyska bögar.

På mitten av 90-talet skrattade vi åt den där busringningen som Hassan-gänget gjorde. I dag skrivs det riksdagsmotioner med samma typ av innehåll.

Den omotiverade rädslan, okunskapen och främlingsfientligheten som i den där Hassan-sketchen var ett skämt, är i dag 49 platser i riksdagen och en samhällsdebatt där borgerliga debattörer anser det vara fullt rimligt att prata antal människor, i stället för hjälpbehov, solidariskt mottagande, arbeten, bostäder och utbildning.

Det är vad vi borde vara rädda för.

Inte varandra.

Jenny Wennberg

Politisk redaktör

Arbetarbladet