Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10-12-årsverksamheten ska utredas på nytt

Protester mot förändringarna i 10-12-årsverksamheten får effekt. Frågan ska utredas på nytt. Det bestämde fullmäktige förra veckan.
- Vi ska försöka hitta en vettigare lösning, säger blivande kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Skolnämnden har beslutat att 10-12-årsverksamheten ska flytta från fritidsgårdar till skolorna för att erbjudas alla barn i kommunen.
I dag kan alla barn vara med i verksamheten, där den finns. Det gör den på vissa fritidsgårdar som samarbetar med skolan. Hälften av kommunens skolor har ett sådant samarbete.
Men skollagen säger att alla barn i kommunen som har behov av verksamheten ska erbjudas den. Därför har skolnämnden beslutat om flytten från fritidsgårdar till skolorna. Då blir det samma villkor över hela kommunen. En barnomsorgsavgift tas då också ut för att delta.

Vill ha rådslag

Frågan om avgiften var uppe i fullmäktige och återremitterades då, på förslag av Maria Gehlin, för ny utredning av hela frågan.
- Många barn har reagerat och många har tagit kontakt med mig, säger Maria Gehlin.
Hon vill nu ha ett rådslag med barn i kommunen om saken.


Även den nya majoriteten som tillträder den 4 november vill se över frågan på nytt.
- Skälet är att vi inte tycker det blir bra med fritidshem i stället för fritidsgård för de här barnen. Dessutom avlövar man fritidsgårdarnas resurser. Vi är inne i en ond spiral, säger Jonny Gahnshag.

Besked om en månad

Bekymret är, säger han, att fritidsgårdarnas verksamhet bara finns i vissa delar av kommunen.
- Men det är synd att förändra för de som varit nöjda. Jag kan inte lova något men vi ska se om det går att behålla verksamheten på fritidsgårdarna som den är i dag, säger Jonny Gahnshag.
Det krävs ett snabbt beslut eftersom förändringen ska genomföras vid årsskiftet.
- Det finns all anledning att titta på det här så vi inte försämrar för några för att alla ska kunna få allting. Likvärdigheten måste inte leda till att det blir sämre för några, instämde Sören Johansson (V) i fullmäktige.
Ett besked kan väntas om någon månad.

SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se