Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 timmar längre arbetstid per år

Två timmar längre arbetstid i veckan blir 100 timmar mer om året. Och med enbart ett centralt kollektivavtal blir det 38 timmar i veckan som gäller för de allra flesta som har nattarbete i sitt schema.

– Enda undantaget blir Vårdförbundets sköterskor som jobbar enbart natt. De får 34 timmar och 20 minuter i veckan.
De som har nattavtal på 33 timmar i veckan får alltså 38 timmar; fem timmar längre veckoarbetstid. Cirka 250 timmar mer om året, säger ambulanssjuksköterskor DD pratat med.

De lokala arbetstidsmodellerna sägs upp från 1 november.
Men vad händer i landstinget om det centrala kollektivavtalet säger att det ska vara mycket kortare arbetstid för personal som jobbar natt. SKL sitter i förhandling med fackförbunden om det här i dag, säger de.
– Hittills har man löst problemet i hela landet med kortare arbetstid för nattarbete i stället för högre lön.

– Risken är det blir rent kaos. Jag har mött sköterskor som talar om att jobba halvtid i Norge och få samma pengar som här i landstinget.
Och hur blir det i sommar och i höst, undrar de.
Kommunal har också medlemmar som berörs.
– Personal som inte vill jobba obekväm arbetstid när andra är lediga. De får inte alls samma morot nu, säger Eva Sens, central förhandlare för mellersta området i landstinget.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se