Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

104 valde att sluta

I augusti varslade Stora Enso i Fors om uppsägning av 130 personer, 80 på golvet och 50 tjänstemän. Det blir inga uppsägningar. 104 personer slutar. Några har sagt upp sig men de flesta har valt att ta något av de två avgångspaket som företaget erbjudit.

– Det känns bra att vi klarar det utan uppsägningar och att vi räddat 15 jobb, säger Janne Westman, Pappers ordförande på kartongbruket i Fors.
Pappers är en av initiativtagarna till Avestasamtalen, det stora seminariet om basindustrin framtid i Sverige, som genomförs i Avesta, 19 december.
Det var tufft när det stora varslet las. Förhandlingarna startade direkt.
– Jag hade en dålig känsla från början, jag förstod inte hur vi skulle klara samma produktion med så många färre, säger Janne Westman.

Han säger att förhandlingarna gått bra och skett i samförstånd. På fackets initiativ tillsattes arbetsgrupper för att testa olika arbetssätt som ska göra det möjligt att utföra samma arbete med färre tjänster.
– Grupperna har gjort ett jättebra jobb, säger Janne Westman.
Han berättar att 50 tjänster skulle bort på efterbearbetningen, men arbetsgrupperna visade att det inte var möjligt.
– Arbetsgivaren har accepterat arbetsgruppernas resultat och vi lyckades rädda 15 tjänster.

Företaget gick ut med två olika erbjudande om avgångslön, en till dem som fyllt 58 år och en till de yngre.
– Det har funkat bra, säger Jan Westman. Många har sett en chans att göra något nytt. En del som hade funderat på att börja studera har sett möjligheten att göra det nu.
Viktigt för facket har varit att de som begärt avgångslön ska ha en plan för vad de ska göra. Alla som begärt avgångslön har inte fått det, företaget har utgått från vilka befattningar som måste finnas kvar på arbetsplatsen.
– Det känns bra att det inte blev några uppsägningar, men inte att 104 jobb försvinner, säger Janne Westman. Jag har jobbat här sedan 1979 och vi har aldrig behövs säga upp någon.

Men även om han är lättad finns oron för framtiden kvar.
– Vi kommer att klara produktionen och vi kan påverka orderingången, men så mycket annat är beroende av politiska beslut, säger Janne Westman. Det handlar om energipolitiken, svaveldirektiven, den svaga kronan med mera. Det är frågor som måste lyftas på seminariet på torsdag.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se