Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

11,5 byggmiljoner till fd prästgården

Nu har kyrkonämnden sagt sitt. 11,5 miljoner kronor satsas på att bygga om Siljansnäs prästgård till församlingshem.

– Beslutet var enhälligt, säger Lars-Bertil Wiklund, ordförande i kyrkonämnden.

Huruvida prästgården ska byggas om till nytt församlingshem har under många år varit en omdebatterad fråga inom Siljansnäs församling.

Kyrkorådet ligger bakom förslaget, som dessutom innebär att det nuvarande församlingshemmet skulle säljas.

Efter en lång diskussion är nu även kyrkonämnden överens om att man bör satsa på en ombyggnad.

– Vi höll på i två timmar och hur det skulle gå var inte självklart från början, ­säger Lars-Bertil Wiklund.

Förslaget har dock väckt känslor ända sedan det först kom på tal. Senast i september då motståndare visade sitt missnöje genom att uppmana folk till att rösta blankt i kyrkovalet. Lars-Bertil Wiklund menar däremot att upprustningen av prästgården till församlingshem är rätt väg att gå.

– Det finns inget alternativ. Hur vi än gör kommer prästgården att kosta pengar. Om fastigheten inte används förfaller den och det är inget bra alternativ.

För att prästgården ska kunna fungera som församlingshem krävs flera omfattande åtgärder – huset måste bland annat värmeisoleras och handikappanpassas och köket renoveras. Den beräknade prislappen är 11,5 miljoner kronor.

– Kostnaden är den stora stötestenen.

– Det är väldigt mycket pengar, men vi ska klara det med eget kapital, säger Lars-Bertil Wiklund, som håller tummarna för att de slipper oförutsedda utgifter:

– Man vet tyvärr aldrig vad som dyker upp när ­ man river i ett gammalt hus.

Både kyrkorådet och kyrkonämnden är alltså för byggplanerna, men än så länge är inget spikat. Det slutgiltiga beslutet ska tas av kyrkofullmäktige vid ett extra sammanträde den 16 oktober.

Fullmäktige brukar inte gå emot nämndens förslag, men Lars-Bertil Wiklund vill inte spekulera i vad de kommer att bestämma.

– Men om man utgår från vad som sades i kyrkonämnden så tror jag inte att något kommer ändras, avslutar han.

Linnea Kallberg
linnea.kallberg@dt.se