Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

110 skäl att fira, för vackraste biografen

Dalarnas vackraste biografsalong, den finns antagligen i Älvdalen. På lördag fyller Älvdalens Biografteater 110 år och det firas med en filmpremiär av en film om biografteatern.

Det var den 13 maj 1906 som Ordenshuset invigdes av den då 22 år gamla föreningen IOGT-logen Daggdroppen. Älvdalen hade fått ett Ordenshus och 14 senare fick Älvdalen även en bio och några år senare också ljudfilm.

Men Biografteaterns saga kunde ha varit över när Dalgatan skulle förses med rondeller på 90-talet.

– Ett tiotal hus, däribland bion skulle då rivas, men istället kom biografen att bli något av ett slagträ i det så kallade rondellupproret, berättar Sten Olsson som är föreningens ordförande och kassör.

Biografen räddades från att rivas, men då såg den stora byggnaden ut att ändå få ge upp. Tidens tand hade satt sina spår i byggnaden och borta var sedan länge det torn som en gång prydde byggnaden. Nu hotades hela byggnaden.

– Det var då arbetet med att renovera lokalen inledes. För 9,3 miljoner kronor renoverades lokalen med varsam hand. Vi fick bland annat bidrag från kommun, länsstyrelsen och Boverket. Därtill har besparingen hela tiden stött oss, berättar Sten Olsson.

Kommunens bidrag dröjde dock och förseninegn innebar högre kostnader än budgeterat.

– Det slutade med att IOGT-NTO lånade ut 2 miljoner med förmånlig ränta. Det lånet har vi nu amorterat ned så det återstår 615 000 kronor.

2006 kunde Älvdalens biografteater återinvigas, 100 år efter att byggnaden rests. Nu är det dags för den unika biografen att fylla 110 år. Det firas på lördag med tal, musik, och smörgåsar, men framförallt en filmpremiär.

– När Erik Strömdahl gjorde filmen om rondellupproret så filmade han också en hel del runt den gamla biografen. Hans film dokumenterade hur det såg ut innan den renoverades. Det är det arbetet som nu klippts ihop till en film som ska visas för första gången nu på lördag, säger Sten Olsson.

Idag är det full fart i biografen som uppgraderats med en digital projektor för en miljon kronor. Den gör det möjligt att visa filmpremiärer i Älvdalen, men det gamla Ordenshuset erbjuder också teater och en musikscen liksom att den är hemvist för kommunens fullmäktigemöten.

–En av våra största sponsorer är Besparingen som brukar ha sina möten här. Likaså har hela bygden ställt upp med generösa gåvor. En givare överlämnade 100 000 kronor, berättar Sten.

Stort lokalt stöd, men med den nya biografkommittén finns också en stor grupp mäniskor som jobbar ideellt med bioverksamheten. Det behövs för IOGT-NTO Daggdroppen har idag bara 38 medlemmar, men ett Ordenshus som en hel byggd kan vara stolta över. En biografteater som fyller 110 år på lördag.