Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

13,5 miljoner till ombyggnad av Törnholn

Kommunstyrelsen ber fullmäktige att avsätta 13.5 miljoner kronor till en ombyggnad av Törnholns äldreboende. Törnholn ska byggas om till ett trygghetsboende.

Ombyggnationen sker på samma sätt som bygget av Familjens hus. Kommunen sätter upp en investeringsram och tar in anbud via offentlig upphandling. Ombyggnationen kan därför bli billigare på samma vis som med Familjens hus, vars slutliga kostnad blev 1,5 miljoner kronor mindre än budgeterat.

I samband med ombyggnationen ska halva den länga som löper längs med Holsåkersvägen rivas. Det är flera som opponerar sig emot det. Bland dem Lars Ljungman som har gjort ett alternativt disponeringsförslag där den behålls.

– Även om ritningsskissen anger att den delen ska rivas behöver det inte bli så, menar kommunalråd Sofia Jarl (C).
– Den behöver ändå stå kvar under den tid Gagnefsgården evakueras.

Anledningen till att den längan ska rivas är att utredningen bakom inte ser att det finns tillräckligt med hyresgäster att fylla nuvarande byggnad.
– Det är ingen poäng att den står tom. Men om det finns en efterfrågan så ska vi självklart ompröva det. Men vi hinner se den utvecklingen då ett rivningsbeslut ännu inte är taget, säger Sofia Jarl.
Vid en rivning är tanken att det blir parkeringsplatser på den ytan.

Dagverksamheten är tänkt att vara i souterrängvåningen där de dementa får vara för sig själva och slipper spring. På markplanvåningen kommer hemtjänst och trygghetslägenheter att vara. Där kommer det också finnas hårvård och fotvård samt att ett rum är avsatt för landstinget om de vill ha provtagningsmottagning där.
Finansiering sker genom att kommunen tar lån för ombyggnationen.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se