Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

13 miljoner back

Vård och omsorg kostade drygt 242 miljoner kronor i Leksand förra året, det är 13 miljoner mer än budgeten.
– Det är problematiskt, säger Kenneth Dahlström (C). Vi vet var vi måste sätta in åtgärder, men det kommer att ta tid att vända ekonomin.

Det finns en del förklaringar men det finns också minus som man inte riktigt vet vad de beror på.
– Vi har väldigt duktig personal, ibland ger man kanske lite mer än vad man ska, säger sektorchef Agneta Ivåkler. Vi har mycket kringtid. Det finns saker att göra, logistiken fungerar inte alltid, tekniken kan krångla.
Logistiken, ledningen och prioritering är tre områden man ska arbeta på.
Det största överdraget finns inom hemtjänsten.
– Det handlar om att vi måste arbeta på rätt sätt, säger Kenneth Dahlström. Vi måste se om man kan göra annorlunda, kanske inte fortsätta som man alltid gjort.

Agneta Ivåker talar om att det både behövs ett underifrånperspektiv och en bättre styrning/ledning. Det finns en del hemtjänst-områden där verksamheten är mycket dyrare, utan att man klart kan säga varför.
– Enhetscheferna är medvetna om vad som måste göras och arbetar tillsammans med grupperna, säger Agneta Ivåker.
Inom särskilda boenden arbetar man med värdegrundsfrågor och det kommer att göras bi-ståndsbedömningar även inom boendena, för att försäkra att alla får den hjälp de har rätt till och behöver.
Inom hemtjänsten har man tidigare arbetat inom ganska självständiga grupper, men nu ska kostnaderna ned och då måste man börja förändra sättet att arbeta.

Inom hemtjänsten kommer hemtjänstpersonal att få utbildningsdagar då man ska titta på arbetssätt och stärka gruppen, ledningen ska få ledarskapsutveckling.
Det är inte enkelt eftersom det handlar om en av de svaga grupperna i samhället som kanske inte alltid kan tala i egen sak.
– En vision är att man skulle sätta upp en ram för biståndet och tillsammans med brukaren bestämma när och vad som ska göras, säger Kenneth Dahlström. Det ställer stora krav på personalen.

– Jag tror att med ökad delaktighet, bra redskap och gott ledarskap kan vi få se ekonomiska resultat rätt snart. Men viss kommer det att kännas när man måste ändra rutiner.
Agneta Ivåker framhåller att brukarna inte ska drabbas.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se