Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

14-åring sålde jordgubbar ensam

Annons

En 14 åring som sålde jordgubbar själv.
En kille som tycker fackavgiften är för stor.
En 21-åring som valde handeln i stället för vården i sommar för att kunna bo hemma.
- Man vet aldrig vad man hittar, säger Victor Rasjö från Lo och Facket i sommarland.

Den här veckan är andra veckan som LO distriktet i Dalarna och Gävleborg reser runt i kommunerna för att titta närmare på sommarjobbarnas villkor, men också prata med ungdomarna om löner och trygghet, om medlemsskap och hjälptelefonen som alltid finns tillgänglig.
- Vi tar emot cirka 7 000 samtal från hela landet. Av dem är cirka 500 från vårt distrikt, säger Victor Rasjö som är ombudsman på LO i Dalarna.
Han fanns också på plats på måndagen när Dalaveckan inleddes i Avesta.
- Redan på morgonen stötte vi på en 14-åring som står och säljer jordgubbar - själv. Så får det inte gå till. Du får egentligen inte hantera pengar själv om du är under 18 år.

Coop-besök
Det problemet togs även upp på Coop i Avesta dit Kristofer Öhrn och Daniel Wigh från LO gick för att prata med sommarjobbare.
- Vi har fyra stycken sommarjobbare som är under 18 år här. Det blir bekymmer när schemaläggarna sätter de ensamma i kassan. Så skedde i lördags. Det tar mycket energi med att lägga om arbetstiderna, berättade Camilla Norrgård som är klubbordförande.

Men de får jobba i kassan?
- Ja, om någon över 18 år sitter bredvid. Så blir det köbildning kan de hoppa in. Då har de ju en äldre arbetskamrat bredvid sig.
Ett annat problem på Coop på måndagen var värmen.
- Skyddsombudet har semester. Men det jobbas på det.
För Mikaela Hillberg och Fredrik Halvarsson verkade dock inte värmen vara något större problem.
- Det här är tredje sommaren jag jobbar. Jag kontaktades redan i januari och ville inte tacka nej, även om jag utbildar mig till sjuksköterska. Men det hinner jag jobba som i många år i framtiden. Men därför går jag inte med i handelsfacket, förklarade hon för Daniel och Kristofer.
Hon trivs på sommarjobbet, tycker det är tryggt och ser en möjlighet att spara lite pengar genom att hon på det här viset också kan bo hemma hos sina föräldrar.

Lönen kollad
Fredriks Halvarsson har jobbat extra på Coop en längre tid även han.
- Jag vet att jag får rätt lön. Det har jag kollat upp, berättade han för LO-representanterna när de frågade.
Däremot kunde han inte övertalas att gå med i facket - än.
- Avgiften är så dyr. Därför är jag bara med i A-kassan. Men jag förlorade tre månader där eftersom de inte brydde sig om att hantera min ansökan, eftersom jag inte fyllt i fackansökan.

Vad ska du göra efter sommaren?
- Dansa. Jag har för avsikt att starta ett dansföretag.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se