Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16-åring från Borlänge tog EM-brons i biljard – Se hans biljardtips

Ungdoms-EM i biljard började katastrofalt men slutade med medalj för Kasper Östlund.
Nästa år siktar Borlänges yngste storspelare ännu högre.

Kanske var det debutantnerverna eller de små marginalerna i biljard, ungdoms-EM i Albanien började på sämsta möjliga sätt för 16-årige Kasper Östlund från Borlänge.

– Jag kände efter fem förluster att ”hoppas att man vinner en match i alla fall”. Sedan gick det mycket bättre.

Ungdoms-EM spelas i fyra olika discipliner. Efter chockstarten spelade Kasper Östlund upp sig. Det är viktigt att ha tålamod i biljard, säger han. Att aldrig ge upp. I disciplinen 8-ball, där han tog guld i junior-SM i juni, blev det brons. I 9-ball gick han till kvartsfinal.

– Jag var lite chockad över hur bra de var på att spela. Det var svårt att ta in, säger han.

– Sedan kände jag ändå att jag var på samma nivå.

16-åringen försöker gå ner till Gubbens Biljard fyra gånger i veckan och får ta stort eget ansvar för sin träning. Han tävlar mot seniorer i princip varje helg. I Albanien spelade han i klassen pojkar upp till 16 år mot 47 andra spelare. 2017 flyttar han upp en åldersklass, målet är redan satt. Trots ett brons och en kvartsfinalplats är han inte helt nöjd med mästerskapet.

– Nästa år blir det guld.

Fakta: Biljardregler

8-ball går ut på att sänka den svarta bollen med nummer 8. Men innan dess måste spelaren ha sänkt alla bollar i sin egen serie, antingen de hel- eller halvfärgade. Man behöver inte sänka bollarna i sin egen serie i någon speciell ordning men måste träffa en boll i sin egen serie först, annars blir det foul och motståndarens tur.9-ball spelas med nio bollar, numrerade 1-9. Målet är att sänka nummer nio. Vid varje stöt ska spelare träffa bollen med lägst nummer.

Källa: Spelabiljard.se, Megazone.se