Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åring greps misstänkt för grov mordbrand

Villa Bergalid eldhärjades under lördagsmorgonen. En 17-åring greps skäligen misstänkt för grov mordbrand.

Klockan06.40 kom larmet till räddningstjänsten om branden i sekelskifteshuset Villa Bergalid.Branden startade på övervåningen och polisen misstänkte tidigt att branden var anlagd.
Räddningstjänsten skickade en stor styrka med personal från Falun, Borlänge, Grycksbo och senare även Enviken till platsen.

Brandkåren försökte få kontroll på elden under hela dagen. Det var ett ovanligt komplicerat släckningsarbete. Det gamla huset är komplext och har många håligheter och luftrum i konstruktionen.
- Räddningspersonalen har trots allt gjort ett jättearbete och lyckats rädda fastigheten och enormt stora värden, sa räddningsledare Stefan Larsson.
Vid 13-tiden grep polisen en 17-årig man skäligen misstänkt för branden. Misstanken gäller grov mordbrand, ett brott som normalt ger fängelse, lägst sex år eller högst tio år, eller på livstid. Mannen hördes under lördagen och söndagen. Polisen gjorde även en rättsteknisk undersökning på platsen och förhörde grannar och vittnen. 17-åringen frigavs under söndagseftermiddagen, men misstankarna mot honom kvarstår. Skäligen misstänkt är den lägre misstankegraden.

Branden var i stort sett koncentrerad till delar av det övre planet, där ett antal rum totalskadadades av elden. Här finns en stor sal, Johannessalen, som rökskadades. Undervåningen klarade sig så gott som helt från elden, men här uppkom det rök- och vattenskador. Vinden fick begränsade brand- och rökskador.
Under söndagen fanns räddningstjänsten på plats för att leta efter glödhärdar. De kunde lämna platsen på eftermiddagen. Ingen person skadades i branden.

LINNEA JOHANSSON
linnea.johansson@daladem.se