Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

175 jobb bort på Kvarnsveden

Stora Enso redovisar en vinst för fjärde kvartalet på 1, 75 miljarder kronor.
Samtidigt meddelar skogsindustrikoncernen att pappersmaskin PM 11 i Kvarnsveden och PM 2 i Hylte Bruk kommer att läggas ner.
I Borlänge försvinner 175 jobb.
– Vi ställs inför ett ultimatum, säger Sonny Waern, klubbordförande i Pappers. Det vi får inrikta oss på är att lindra effekterna av uppsägningarna.

Platschefen på Stora Enso Kvarnsveden Mikko Jokio ägnade större delen av tisdagen till att informera anställda om nedläggningen av PM 11.
– Det är ett tungt besked jag måste ge, säger han. Nedläggningen påverkar hela bruket och det berör de anställdas familjer.

Stora Enso skriver i pressmeddelandet att det finns planer att omstrukturera verksamheten genom att minska produktion av tidningspapper och lägga ner olönsamma sågverk.
Koncernen räknar med minska de årliga kostnaderna med 54 miljoner euro vilket omfattar en personminskningen med 600 personer, varav 300 är anställda i Sverige.
– Vi har noterat minskad efterfrågan på standardpapper allt sedan 2006, säger Mikko Jokio. På sex år har efterfrågan minskat med cirka 30 procent. Vi en överkapacitet som inte är ekonomiskt försvarbar.

Han uppskattar att 135 på kollektivsidan och 40 personer på tjänstemannasidan kommer att sägas upp.
– Planen är att PM 11 stänger under andra kvartalet i år. Efterfrågan på tidningspapper är svag i hela Europa.
PM 11 har en årskapacitet på 270 000 ton tidningspapper. Pappersmaskinen i Hylte, där 100 anställda tvingas gå, har en årskapacitet på 204 000 ton.

För Sonny Waern kommer nedläggningsbeskedet inte som någon överraskning.
– Det är inget besked vi vill ha men alla som följer branschen vet att efterfrågan på tidningspapper gått ner, säger han.
– Vi föreslår avtalspensioner för att lindra för äldre anställda men den diskussionen har inte börjat. Avtalspension och naturliga avgånget löser inte övertaligheten. Det är inte så många anställda som är födda 1950 och i slutet av 40-talet. Företaget har inte sagt någonting om hur de vill ha det.
Anställda över 55 år med lång anställning har en uppsägningstid på 12 månader.
– Varje enhet måste bära sina kostnader. Det är det beskedet som företaget gett.
Det var bara för ett år sedan som Stora Enso meddelade om uppsägningar på underhållssidan i kombination med outsourcing.
– De förhandlingarna är inte helt klara än. Det är svårt att förstå att det nu är aktuellt med nya uppsägningar. Jag tror ingen har hunnit smälta det här.

Kvar i Kvarnsvedens pappersbruk blir PM 8. PM 10 och PM 12. Pappersmaskiner som producerar finare magasinspapper.

Hans Dahlqvist