Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 000 besökare väntas till Falun

I kväll och i morgon är det dags igen för DAK:s veteranmarknad på Lugnet.

Det är 43:e gången marknaden genomförs och den är omåttligt populär med bortåt 20 000 besökare.

– Det ska ju bli fint väder och då tar folk ut finbilarna, så det kommer också att bli rena veteranbilsutställningen, säger Peo Lundin i arrangörsstaben och som varit med i alla år utom det första.

– Vi har fler besökare på vår marknad under en och en halv dag än vad skidorna har.

– Det är veteranbilsmarknad varje helg runt om i Sverige, men den här marknaden kan jag med bestämdhet säga är störst av alla, fortsätter Lundin.

Dalarnas Automobilklubbs Veteranmarknad började så tidigt som 1970 och de tre första åren höll marknaden till på Jan Tysks gård på Timmervägen. Sedan blev det några år på Ingarvet, varvid marknaden därefter fortsatte på Lugnets grusparkering.

Men nu håller marknaden till inne på skidstadion och 500 säljare väntas till Falun där det kommer att bli cirka 700 marknadsstånd.

– Det är kö redan från torsdag för att få de bästa platserna, en riktig huggsexa kan man säga.

– I fjol kom det sju bussar från Finland och vi hade förutom de nordiska länderna besökare från England, Polen och Tyskland. Det kan ha varit några från andra länder också, säger Per-Olov Lundin.

Dalarnas Automobilklubb har 1 400 medlemmar och under marknaden är 150 av dem engagerade.

– Vi har också sedan många år tillbaka hjälp från Envikens IF, annars skulle det inte gå.

Vad kan man hitta på marknaden?

– Det är delar till hem och bilar, till och med tidstypiska kläder kan man hitta här. Det är många som vill ha kläder från den tid då bilen var ny. Men det som speciellt har ökat de senaste åren är mopeder och mopeddelar. Det är ett enormt mopedintresse i landet. Men det finns mycket annnat smått och gott att fynda här.

Vad tjänar DAK på marknaden?

– Det är klart att det blir en slant över, men det är ett enormt arbete också som ligger bakom, säger Per-Olov Lundin.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se