Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20-åring våldtog sovande – får fängelse

Kvinnan var trött och alkoholpåverkad och tackade ja när hennes förra klasskamrat erbjöd henne att sova över. Hon delade säng med en annan gäst. Senare vaknade hon, inbegripen i sexövningar med värden.

Därför döms nu värden för våldtäkt till fängelse i ett år och åtta månader.Det var helgen mellan jul och nyår som 20-åringen bjöd några vänner på fest hemma hos sig.
Sällskapet sökte sig under natten till en annan fest men återvände framåt morgonen.

Alla var påverkade och trötta och kvinnan bestämde sig för att dela säng med en inneboende hos värden och sova över. De la sig påklädda och somnade.
Enligt kvinnan vakande hon på golvet med kläderna nerhasade och inbegripen i sex med värden. Hon påstår sig ha knuffat bort honom och har genom processen hävdat att hon aldrig inlåtit sig i frivillig sex.
Värden hävdar motsatsen. Han medger att de haft sexuellt umgänge men hävdar att det från offrets sida skett frivilligt.
En annan av hans gäster har dock sett honom smyga in i sitt eget rum och offrets.
För kamraten som offret delade säng med, och en väninna hon efter händelsen sökt upp och beklagat sig för, förnekade 20-åringen till att börja med att de haft sex.
De här uppgifterna och det osannolika i att kvinnan efter att tidigare under kvällen ha avfärdat närmanden från värden, skulle välja att ha sex på golvet bredvid den sovande kamraten, finner Falu tingsätt som ”föga troligt”.
Straffvärdet i att på det här sättet förgripa sig sexuellt på en sovande och berusad person bedömer Falu tingsrätt vara två års fängelse.
Men beaktande hans låga ålder och det faktum att han inte återfallit i brott gör att straffet mäts till ett år och åtta månader. Skadeståndet beräknas till 85 000 kronor.
20-åringen får stanna i häkte i väntan på att domen vinner laga kraft.

Gubb Jan Stigson