Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 jobb bort i Mora

Mora of Sweden förlorar sin enskilt största kund och tvingas lägga ner isborrstillverkningen.

20 personer måste troligen sluta. Det är en sjättedel av alla anställda.

Företaget hade i måndags MBL-information för facken och i går, tisdag, informerades personalen om varslet som rör 16 arbetare och fyra tjänstemän. Totalt har Mora of Sweden cirka 120 årsanställda.
– Skälet till varslet är att vår största kund har bestämt sig för att starta en egen tillverkning av isborrar i Baltikum. Därför har vi bestämt oss för att avsluta vår tillverkning av isborrar under 2013, säger Fredrik Skarp, vd, och fortsätter:
– Sista produktionen slutförs i september, och det är också då vi räknar med att uppsägningarna sker.

Mora of Sweden har för-utom den världskända Morakniven i olika utföranden också tillverkat isborrar sedan mitten av förra seklet. Men nu blir det alltså stopp för nytillverkning av Mora Ice. Företaget räknar dock med att fortsätta att leverera en del komponenter till isborrar.
– Det är en lång historia som under det här året går i graven. Självklart är det vemodigt, säger Fredrik Skarp.
– Samtidigt har det varit tufft under flera år med konkurrens från lågkostnadsländer. Vi har haft en negativ och svag utveckling under många år, så det här kom inte som någon stor överraskning.
Hur ser det ut på knivsidan?
– Det är väldigt tuff konkurrens även där. Men vi har en stark position, och nu gäller det verkligen att vi fokuserar på att utveckla oss ännu mer. Där känner jag mig väldigt optimistisk. Det känns som om företaget överlag har en stark position, säger vd:n.

Vilka personer som kommer att sägas upp är ännu inte klart. MBL-förhandlingar startar nu och företagets mål är att lösa uppsägningarna med att folk går tidigare i pension.
– Vi har relativt många medarbetare som är nära pension, säger Fredrik Skarp.


Jennie-Lie Kjörnsberg