Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 maj flyttas Solsidan till Ludvika lasarett

Vecka 21, den 20-24 maj, flyttas Solsidans vårdcentral, i södra delen av Ludvika, till tillfälliga lokaler i cirka 1,5 år på Ludvika lasarett.

Till hösten startar ombyggnader på lasarettet som ska vara klara åtsskiftet 2014/2015. Då genomförs omorganisation för en sammanslagen vårdcentral Ludvika Norra-Solsidan, intill dygnet-runt-öppna jourmottagningen.
– Är man patient och därmed listad vid Solsidans vårdcentral så följer man givetvis med. Den tryggheten ska man känna att personalen följer med och blir de samma fast vårdcentralen omlokaliseras, säger Karin Lundström, en av västerbergslagens vårdcentralschefer.
Sjukgymnastiken och arbetsterapin har redan flyttats till lasarettslokaler.
Lundström hoppas att alla 6 635 patienterna listade vid Solsidans vårdcentral accepterar lösningen och ”flyttar med”. Alternativet ur patientsynpunkt är att hoppa av landstingsvårdcentraler och aktivt lista sig för privata vårdcentralen Engelbrekt, i Ludvikas polishus, som varit igång ett halvår.

Engelbrekt som just passerat 7 000 listade patienter, som en vanlig dag tar emot 100 besök och får mellan 150-200 telefonsamtal, har enligt vårdcentralschefen Yvonne Norström ”vuxit i sin kostym”.
– Vi har redan ökat ut lokalerna. Vi har fem läkare och två utbildningsläkare, men skulle behöva en till om ekonomin tillät, säger hon.

En filial till privata Engelbrekt ligger inom möjlighetens gräns, fast på sikt.
– En filial då i en annan kommun, som reglerna är utformade, säger Yvonne Norström.

Ni ska alltså öppna filial i Smedjebacken?
– Det vore det naturliga eftersom många patienter kommer därifrån, svarar Norström.

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se


Vårdcentralernas patientunderlag

• Ludvika Norra  7 495 patienter
• Solsidan 6 635 patienter
• Grangärde-Fredriksberg 4 153 patienter
• Grängesberg  3 373 patienter
• Smedjebacken-Söderbärke 7 431 patienter
• Privata Engelbrekt  7 061 patienter