Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 mil modelljärnväg och fiktiva dalabyar visas på Tekniska Museet

Den 3 januari öppnar Tekniska Museet i Stockholm upp portarna för en stor modelljärnväg som visar upp olika delar av Sverige. I den får bland annat Dalarna en central roll.

Annons

Svenska Sommarmoduler heter gruppen som ägnar sig åt att bygga detaljerade modelljärnvägar, baserade på svenska sommarlandskap. Oftast utspelar sig modellerna kring juni 1967, innan högertrafiken infördes i Sverige. Tillsammans bygger de moduler och då och då gör de utställningar för allmän beskådan. Nu är det Tekniska Museet som står som värd för en modell som i verkligheten hade varit 20 mil lång.

I utställningen förekommer flera Dalamiljöer, bland annat en bit av tågsträckan mellan Orsa och Edsbyn. Även fiktiva dalabyar får plats.

Seth Olofsson, en av medlemmarna i gruppen, berättar om hur han började med modellbyggandet. Som pilot för ambulanshelikoptrar ser han ofta Sverige från luften och har alltid njutit av synen. Och när han i slutet av 80-talet såg en modelljärnväg på ett barnsjukhus blev han genast förälskad.

– Folk älskar att titta på modeller. Det sprider en sådan glädje. Man glömmer alla sina bekymmer, säger Seth Olofsson.

För honom har gruppen, Svenska Sommarmoduler, betytt mycket. Han berättar om den starka gemenskapen som råder och om hur modellbyggandet har erbjudit en flykt när livet utanför har varit tungt.

– Alla är välkomna och vi har människor från alla samhällsskikt. Det är kärlek som ligger i grunden för allt.

När det kommer till detaljer finns det inga gränser. På varje station står det människor i miniatyr och väntar på tåg, på själva tågen finns det små högtalare som spelar upp inspelade ljud från lok och små LED-lampor bygger upp ett intrikat system av stoppsignaler, vagnsbelysning och strålkastare.

– Det finns till och med de som sätter in en liten flimrande lampa i ett hus för att gestalta ljuset från en TV-skärm, berättar Seth Olofsson.

Seth Olofsson använder sig, som många andra, av två tillvägagångssätt i sitt modellbyggande. Antingen hittar han en verklig plats och försöker med hjälp av fotografier att återskapa den så nära han kan, eller så inspireras han av en plats och försöker förmedla känslan i den. Men det är något han alltid återkommer till, Dalarna.

– Jag älskar Dalarna. I princip allt jag bygger baserar sig på Dalarna på något sätt.

Och kanske kommer den nuvarande utställningen upp hit. Gruppen är intresserad av att visa upp den någonstans i Dalarna men att hitta lokal och finansiering är inte helt lätt. Seth Olofsson berättar om hur det i till exempel Norge och Danmark finns subventioner för föreningar av den här typen. I Sverige får man dock betala marknadspriser för lokalerna och då kan det vara svårt att få råd. Men om det går sig väl rullar modelltågen upp till Dalarna på något sätt.