Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

22:a Knivveckan inledd på Hammarbacken

Knivigt värre. Åter är Hammarbacken ockuperat av knivens tillskyndare. Knivveckan startade på måndagen i flödande sol. Det var som om vädergudarna skämts lite över vad man bjöd på under fjolårets knivdagar. I år hade gudarna skärpt sig.

- Jag har aldrig varit med om en sådan värme, klagade en av försäljarna bakom sina varor. Smöret mitt flyter bort.
Man kan utan att överdriva säga att det var en strålande inledning till Knivveckan på måndagen. Det var kanske bara hälften av försäljarna på plats denna första dag. Fler är att vänta.

Fler och fler

- Det blir lite fler för varje år, säger Anders Höök. En del försvinner. Andra nya kommer till.
Han nickar mot en man som sitter vid ett av serveringens bord. Mannen har enligt Höök varit på alla knivveckor som kund sedan starten 1988. Knivveckans arrangör äger en hökblick för ansikten. Vissa ansikten minns man ursäktar sig Höök.

Gamla bekanta
Men det finns flera försäljare som också varit på Hammarbacken i alla år. Harald Sellevold från Bergen i Norge är en av dem. Det som gör att man kommer tillbaka är att det är roligt att träffa gamla bekanta menar han.
- Man vill se vad de har med sig och så pratar man och ljuger lite, säger bergensaren Sellevold.
Han tillhör Norges mer kända knivmakare, men vill inte missa Ludvikaveckan. Han är här varje dag hela veckan. Han har många år varit på knivmässan i Elverum i Norge, men nu slutat. Den har nu blivit för kommersialiserad.
- Det är som min semester att komma till Ludvika. Hellre kommer jag hit än jag sätter mej i en stuga. Här finns så många goda människor som gör det bra för oss.

Svensk knivförening
Återkommande är också Svensk knivförening som nu ska ha sitt årsmöte i samband med veckan. Knivveckan och föreningen är som två syskon som nu återförenats efter syskonbråk.
Än så länge står tävlingsmontrarna gapande tomma. De som vill lämna bidrag har tisdagen på sig.
Montrarna hos försäljarna är däremot fyllda. Virke blad och verktyg trängs på borden. Som förr om åren.
Det är några timmar kvar att snida på.

CHRISTER NYMAN
023-476 36
christer.nyman@daladem.se